Eğitim Sitesi

Andiçme Nedir? Andiçme Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Parlamento (TBMM) terimleri sözlüğümüzde Andiçme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Andiçme nedir? Andiçme ne demek? Andiçme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Andiçme Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Andiçme:

Milletvekillerinin ve Bakanlar Kurulunun milletvekili olmayan üyelerinin Anayasa’nın 81’inci maddesinde yer alan metni kürsüden yüksek sesle okumasıdır. TBMM Genel Kurulunun, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00’te çağrısız olarak yapılan ilk toplantısında milletvekillerinin andiçme töreni yapılır. Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri ve ara seçimde milletvekili seçilenler, katıldıkları ilk birleşimin başında andiçerler. Andiçme; milletvekillerinin seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabetik sırasına göre yapılır. Ayrıca, Cumhurbaşkanı ve Kamu Başdenetçisi de göreve başlarken TBMM Genel Kurulunda andiçerler.


Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu: İçtüzük’ün 20. maddesinde sayılan TBMM ihtisas komisyonlarından biridir. Temel görevi, TBMM Başkanlığınca kendisine havale edilen bayındırlık, imar ve iskân, haberleşme, elektronik haberleşme, elektronik ticaret, denizcilik, posta iş ve hizmetleri ile turizm işleri ve benzeri konulardaki kanun tasarı ve tekliflerini görüşmektir.

Doğrudan Gündeme Alma Önergesi: Tasarı, teklif veya KHK’lerin esas komisyona havale tarihinden itibaren komisyonda 45 gün içerisinde sonuçlandırılmaması durumunda hükümet veya teklif sahiplerinin, ilgili tasarı, teklif veya KHK’nin, komisyon aşaması atlanarak Genel Kurul gündemine alınması taleplerini içeren önergedir. Bu önergenin kabulü hâlinde tasarı, teklif veya KHK Genel Kurul gündemine son sıradan girer; aksi durumda komisyonda beklemeye devam eder.

Dostluk Grubu: Ülkeler ve parlamentolar arası yakınlaşma ve iş birliğinin geliştirilmesi, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması ve karşılıklı resmî ziyaretler marifetiyle ülkeler arasında dostluğun güçlendirilmesine katkı sağlama amacı taşıyan parlamenter oluşumlardır. Dostluk grupları, TBMM Genel Kurulu kararı ile kurulur ve bütün milletvekillerine açıktır.

Dokunulmazlık: Bkz. Yasama dokunulmazlığı

Dönem: Bkz. Yasama dönemi

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü