Güncel Genetik terimleri sözlüğümüzde Antijen terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Antijen nedir? Antijen ne demek? Antijen hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Antijen Terimi Hakkında Bilgiler
Genetik Terimi Olarak Antijen:
Vücuda girişi kendisine karşı antikor oluşmasına sebep olan protein yapısında madde.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Antijen:
1. Canlı vücuduna dışarıdan giren ve antikor oluşmasını sağlayan yabancı madde.
2. Bakteri, virüs vb. gibi protein yapılı mikroplardır.
Biyoloji Terimi Olarak Antijen:
1. Canlı vücuduna dışarıdan giren ve antikor oluşmasını sağlayan protein yapısında yabancı madde.
2. Bir organizmada özgül antikorların yapılmasını başlatan protein ya da protein+polisakkarit bileşiminde bir yabancı maddedir.
3. İçerisine girdiği organizma aracılığıyla antikor oluşumunu sağlayan bakteri, virüs, parazit vb. protein yapısında madde.
4. Organizmada bağışıklık tepkisine yol açan yabancı molekül.
Benzer Genetik Terimleri
Antikor: Vücuda giren antijenlere karşı oluşan bağışıklık proteini.
Çökelme (Aglütinasyon): Birbirleriyle uyumlu olan kan gruplarının bilinmesi kan nakilleri açısından son derece önemlidir. Çünkü insanlar yabancı kan faktörlerine karşı antikor adı verilen özel proteinler üretirler. Eğer vericinin kanında alıcı için yabancı bir protein (A ya da B antijeni) var ise alıcı tarafından üretilen antikorlar (anti A ya da anti B) yabancı proteine tutunur ve kan hücreleri birbirine yapışarak kümelenir. Bu olaya çökelme (aglütinasyon) adı verilir. Oluşan çökelme damarın tıkanmasına yol açacağından ölüme neden olur.
Kan Uyuşmazlığı: Rh(-) bir anne ile Rh(+) bir babadan Rh(+) grubunda bir fetüsün oluştuğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda fetüsün alyuvarlarında Rh antijeni bulunur. Hamileliğin başlarında anne ve embriyo arasındaki madde alış verişini sağlayan plesanta, bu antijenlerin anneye geçmesini engeller. Ancak doğuma yakın dönemlerde plesantanın geçirgenliğinin artmasıyla fetüsteki Rh antijenleri annenin kanına geçer. Rh(-) grubundaki annenin akyuvarları bu antijene karşı Rh antikoru üretir. Plesanta aracılığı ile fetüse geçen antikorlar, fetüsün alyuvarlarını parçalar. Bu olay "eritroblastosis fetalis" olarak adlandırılır. Sonuçta bebekte kansızlık ve sarılık görülür.
Gen-Kromozom Teorisi: 1902 yılında Walter S.Sutton'ın yaptığı gözlemlere dayanarak oluşturduğu hipotezine göre, "Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş gerçek fiziksel birimlerdir. Bir özelliği oluşturan iki genin her biri bir kromozom çiftinin bir üyesi üzerinde bulunur." Sutton'ın ileri sürdüğü bu hipotez daha sonra farklı bilim insanlarının çalışmaları ile desteklenerek gen-kromozom teorisi adını almıştır.
Vücut Kromozomları (Otozomlar): Cinsiyeti belirleyen kromozomlar (X ve Y) dışındaki kromozom çiftleridir. Bu kromozomlar canlının saç rengi, göz rengi ve kan grubu vb. kalıtsal özelliklerine ait genleri taşırlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Genetik Terimleri Sözlüğü