Eğitim Sitesi

Antikor Nedir? Antikor Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Antikor terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Antikor nedir? Antikor ne demek? Antikor hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Antikor Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antikor:

1- Vücuda giren herhangi bir yabancı maddeye karşı vücudun meydana getirdiği protein yapıdaki savunma maddesi.

2- Plazma hücreleri tarafından üretilen ve vücuda giren mikroplarla savaşımda rol oynayan proteinler. İmmünglobülinler (Ig) antikorlarla eşanlamda kullanılır.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Antikor:

1. Vücuda giren yabancı maddeleri yok etmek için vücudun ürettiği savunma maddesi.

2. Özel bir antijene cevap olarak B lenfositleri ve plazma hücreleri tarafından meydana getirilen ve bağışıklıktan sorumlu olan glikoprotein yapısındaki maddeler. İmmunoglobulinler (IgG, IgM, IgA, IgD ve IgE tipleri) ve bunların alt grupları gibi kazanılmış bağışıklık elemanları.

3. Hastalık etkisini zararsız hale getirmek için vücutta oluşan savunma maddeleridir.


Biyoloji Terimi Olarak Antikor:

1. Vücuda giren yabancı maddeleri (antijen) yok etmek için akyuvarların salgıladığı savunma maddesi.

2. Kan ya da dokularda bulunan bazı yabancı maddelere karşı tepki olarak oluşturulan proteindir.

3. Çok hücreli organizmaların bağışıklık sistemi tarafından antijene karşı geliştirilen glikoprotein yapısındaki moleküller.

4. Mikro organizmalara ve antijenlere karşı vücudu korumak amacıyla insan ve hayvan vücudunda üretilen protein yapısında olan maddelerdir.


Genetik Terimi Olarak Antikor:

Vücuda giren antijenlere karşı oluşan bağışıklık proteini.


Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

Amniyon Sıvısı: Anne karnında embriyoyu koruyan ve besleyen sıvı.

Baskın Gen: Bir karakterin oluşumunda etkisini her zaman gösteren gen.

Bakteri: 1- Tek hücreli mikroorganizmalardır. Bunlar, mantarlardan küçük, fakat virüslerden büyüktürler. Bazıları hastalık yapıcı, bazıları zararsızdır; bazı bakteriler ise, faydalıdırlar: Örneğin, toprağın nitrojen yapıcı bakterileri. Bakteriler, şekillerine göre sınıflandırılabilirler: Coccus'lar yuvarlak, bacillus'lar çubuksu, vibrio'lar virgül şeklinde, spirillum'lar dalgalıdır.

2- Toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimli olan, bölünerek çoğalan, klorofilli ya da klorofilsiz tek hücreli canlı.

3- Zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği ve organelleri olmayan, toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açabilen mikroskobik bir hücreli organizma.

Bakteriyel: Bakteriye ait, bakteriyle ilgili veya bakterinin neden olduğu.

Beyin Fırtınası: Kişilerin bir araya gelip herhangi bir konuyla ilgili düşüncelerini tartışmaksızın açıklayarak birbirleriyle fikir alışverişinde bulunmalarını, kısa sürede çok sayıda fikrin ortaya çıkmasını sağlayan, bireyin yaratıcı düşünme gücünü geliştiren bir öğretim tekniği.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü