Eğitim Sitesi

Ararat Nedir? Ararat Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Ararat terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ararat nedir? Ararat ne demek? Ararat hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ararat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ararat:

Ağrı Dağı'nın diğer adı.


Benzer Tarih Terimleri

Arazi-İ Emiriyye (Beylik Toprak): Osmanlı Devleti'nde aslı Beyt-ül Mala (devlet hazinesi) ait olan, tasarruf (kullanım) hakkı kişilere verilen tarla, çayır, yaylak, kışlak, koru vb. özellikteki topraklardır.

Arazi-İ Haraciyye (Haraçlı Toprak): İslam devletlerinde ele geçirilen topraklar kişilere mülk olarak verilebilir. İşte mülkiyet hakkı zımnilere (ehli-i kitap olup da Müslüman olma-yanlar) verilen özel mülkiyetteki bağ, bahçe özelliğine sahip, toplamı verimli alanlarda 60 dekarı, kıraç alanlarda 150 dekarı geçmeyen, ürün üzerinden haraç vergisi toplanan topraklara verilen addır.

Arazi-i Miriye: Osmanlı Devleti'nde 1858 yayın tarihli Arazi Kanunnamesi'ne göre, mülkiyeti Allah adına devlete, kullanım hakkı ise kişilere ait olan topraklardır. Bu topraklardan sağlanan yıllık vergi gelirleriyle kiraları ya, devlet işleri ve görevleri karşılığında kişilere ya da, eğitsel, dinsel ve toplumsal hizmetler karşılığında vakıf örgütlerine verilirdi.

Arazi-i Öşriyye: İslam hukukuna göre, mülkiyet hakkı Müslümanlara verilen, özel mülkiyetteki bağ, bahçe özelliğine sahip, verimli bölgelerde 60 dekarı, kıraç alanlarda 150 dekarı aşmayan büyüklükteki (bir çiftlik= bir yılda bir çift öküz ile işlenebilen toprak genişliği) topraktır. Bu topraktan elde edilen ürün üzerinden yaklaşık 1/10 oranında şeri vergi alınırdı.

Areopağ: İlkçağ'da Atina Kent Devleti'nde krallık yönetiminin yıkılmasından sonra kurulan Aristokratlar (köle sahipleri) meclisidir. Bir tür hükümet görevlisi olan Arhontları seçen ve gerektiğinde onlara danışmanlık yapan meclistir. Areopağ Dönemi'nde devlet biçimi de Aristokratik (köleci) demokrasidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü