Eğitim Sitesi

Arazi Taşıtı Nedir? Arazi Taşıtı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Trafik ve İlk Yardım terimleri sözlüğümüzde Arazi Taşıtı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Arazi Taşıtı nedir? Arazi Taşıtı ne demek? Arazi Taşıtı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Arazi Taşıtı Terimi Hakkında Bilgiler

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Arazi Taşıtı:

Karayolunda yolcu veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu taşıtlara arazi taşıtı denir.

G Sınıfı - Arazi Taşıtları
N1 sınıfı araçlardan azami kütlesi 2 tonu aşmayanlar ve M1 sınıfındaki motorlu araçlar, en az bir ön dingili ve en az bir arka dingili eşzamanlı tahrikli olarak tasarlanmış, bir dingilinin tahriki ayrılabilen araçlar dahil ve en az bir diferansiyel kilit mekanizması veya buna benzer işlevde en az bir mekanizması varsa ve tek araç için hesaplanan %30'luk bir eğimi tırmanabiliyorsa, arazi tipi araç olarak kabul edilir.


Benzer Trafik ve İlk Yardım Terimleri

Motosiklet: 2 veya 3 tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araçlara motosiklet denir. Bunlardan karoserini yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan 3 tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir.

Motorlu Bisiklet: Silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 km.'den az olan bisikletlere motorlu bisiklet denir.

Lastik Tekerlekli Traktör: Belirli şartlarda römork ve yarı römork çekebilen, ancak ticari amaçla taşımada kullanılmayan tarım araçtandır.

İş Makineleri: Paletli ve ya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver, forklift ve yol inşaa makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçtır. İş Makineleri kullanan operatörün g sınıfı ehliyete sahip olması zorunludur. İş makinesi kendi aralarında çeşitlere ayrılır. Buna göre; hangi iş makinesi kullanılacaksa ona göre operatör belgesi alıp trafik tescil kuruluşuna giderek sürücü belgesine o belge türü de ayrıca tescil edilir.

Özel Amaçlı Taşıt: Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, cankurtaran, cenaze, naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, araştırma araçları ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır. M-N-0 sınıfı motorlu araçtır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Trafik ve İlk Yardım Terimleri Sözlüğü