Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Astronomik Birim (AB) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Astronomik Birim (AB) nedir? Astronomik Birim (AB) ne demek? Astronomik Birim (AB) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Astronomik Birim (AB) Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Astronomik Birim (AB):
Güneş'in merkeziyle, Dünya'nın merkezi arasındaki ortalama uzaklık 1 AB'dir.
1 AB = 149,6 milyon km.
● Dünya-Güneş arasındaki uzaklık : 1,00 AB
● Dünya-Ay arasındaki uzaklık : 0,0026 AB
● Mars-Güneş arasındaki uzaklık : 1,52 AB
● Jüpiter-Güneş arasındaki uzaklık : 5,20 AB
● Plüton-Güneş arasındaki uzaklık : 39,5 AB
● Dünya-Alfa Proksima Centauri arasındaki uzaklık : 274 000 AB
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Ay Tutulması: Ay, Dünya etrafındaki yörüngesinde dolanırken uygun koşullar sağlandığında, Dünya'nın arkasında kalır ve Güneş ışınları Dünya'nın engellemesi nedeniyle Ay yüzeyine düşemez. Bu durumda karanlıkta kalan Ay kısa süreli de olsa Dünya'dan görülemez olur. Bu olaya ay tutulması adı verilir. Ay tutulmaları ancak dolunay evrelerinde olabilir.
Tam Ay Tutulması: Ay yuvarlağının tamamı Dünya'nın tam gölge konisinden geçtiğinde oluşan tutulmadır. Bu durumda Ay diskinin tamamı görünmez olur. Tam ay tutulmaları bir saatten daha uzun sürebilir.
Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya'nın yarı gölge konisine tamamen girdiğinde oluşan tutulmadır. Bu anda Güneş'in sadece bir kısmından ışık alabildiği için Ay normalden daha sönük görülür.
Parçalı Gölgeli Ay Tutulması: Ay'ın bir kısmı, Dünya'nın yarı gölge konisine girdiğinde oluşan tutulmadır. O anda Ay'ın, yarı gölge konisi içinde kalan kısmı Güneş'in sadece bir kısmından ışık alabildiği için bu kısımlar normalden daha sönük görülür.
Güneş Tutulması: Güneş tutulması, Ay yeni ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasında bulunduğu zaman gerçekleşir. Bu durumda Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, parçalı ya da halkalı güneş tutulması meydana gelir. Burada da belirtilmelidir ki her yeni ay evresinde güneş tutulması oluşmaz. Güneş tutulmalarının oluşabilmesi için yeni ay evresinin düğümler doğrultusunda veya onun yakınında olması gerekir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesi yeryüzüne düşer. Bu sırada Dünya dönmeye devam ettiğinden dolayı Ay'ın gölgesi yeryüzünde belli bir yol izlemiş olur. Ay gölgesinin yeryüzünde izlemiş olduğu bu yola tutulma çizgisi denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü