Eğitim Sitesi

Ateizm Nedir? Ateizm Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Ateizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ateizm nedir? Ateizm ne demek? Ateizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ateizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ateizm:

Tanrı'nın varlığını reddeden görüşe ateizm denir. Ateizm, evrende ve doğada yaratıcı bir gücün varlığını kabul etmeyip evrenin maddesel bir bütün olarak kendiliğinden var olduğunu öne sürer. Bundan dolayı ruhun ölümsüzlüğünü ve ahiret hayatını da kabul etmez. Ateizm, çok yaygın olmasa da tarih öncesi dönemlerden akıp gelen ve Karl Marks, Leibniz, Feuerbach Nietzsche, Jean Paul Sartre gibi bazı filozoflarca da savunulan bir görüştür.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ateizm:

Allah'ın varlığını reddeden görüş ateizmdir. (Tanrı tanımazlık). Ateizm Tanrı'nın varlığını reddederek evreni, evrene dayanarak açıklamaya çalışır. Bu nedenle ateizmi savunan düşünürler genelde materyalisttir.


Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

Aşkın(Transandantal): 1- Genel olarak, en yüksek, en üstün, en yüce olan, en yüksek niteliklere sahip bulunan varlık; deneyimde verilenin ötesinde olan, deneyi aşan gerçeklik; normal, gündelik tecrübenin kavrayışını aşan, bilimsel açıklama düzeyinin daima ötesinde kalan varlık alanı için kullanılan sıfat.

2- Bir şeyin üstünde, ötesinde, görünenin dışında olma. İçkinliğin zıttı. (transcendant)

Belirlenimcilik(Determinizm): Zorunsuzluk ve hür iradeyi kabul etmeyip,fizik,ruhi ve ahlaki bütün olayları birtakım zaruri sebepler zincirinin zaruretle tayin ettiğini iddia eden teori.

Belirlenemezcilik(İndeterminizm): Belirlenimciliğin zıttı.Hiçbir şeyin sebepsiz olamayacağını kabul eder.

Bencillik(Egoizm): Kendine düşkünlük,kendi çıkarını daima öne alma,kendini beğenme.

Bilgi: 1. İnsan ile nesne arasındaki ilişki sonucu ortaya çıkan sonuç.

2. Varlıkla çevresi arasındaki ilişkiden, bilenle (süje) bilinen (obje) arasındaki bağlantıdan doğan ürün.

3. Düşünen, algılayan bir bilinç ile düşünülen, algılanan bir "şey" arasındaki ilgi sonucu ortaya konan bir üründür.

4. İnsanın duyumsanabilir veya düşünülebilir olanlara dair sezgi, gözlem veya akıl yürütme etkinlikleriyle ulaştığı betimlemeler veya yaptığı belirlemeler ve kuşaktan kuşağa sürdürülen aktarımlardır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü