Eğitim Sitesi

Athena Nedir? Athena Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Athena terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Athena nedir? Athena ne demek? Athena hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Athena Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Athena:

Eski Yunan'da savaş ve kentlerin koruyucu tanrıçasıdır.Sembolü zeytin dalı, kalkan ve baykuştur.


Sanat Terimi Olarak Athena:

Zeus'un bilgelik ve us tanrıçası Metis'ten doğan kızı. (Efsaneye göre Metis hamile kalınca, Gaia Zeus'u uyarmış ve Zeus da Metis'i yutmuş, Athena silahlarıyla birlikte Zeus'un başından çıkmıştır. Bu nedenle Zeus'un kişileşmiş aklı olarak da kabul edilir.)


Mitoloji Terimi Olarak Athena:

Zeka tanrıçası. Bir adı da Pallastır.


Benzer Tarih Terimleri

Aton: Mısır Firavunu IV. Amenofis'in çabalarıyla yaratılmaya çalışılan dinsel inanışın tek ve yarısoyut tanrısıdır. Bu tanrının somut bir betimlemesi yoktu. Duvarlarla çevrili, üstü açık bir tapınakda tapınılırdı. Tarihte ilk soyut tek tanrı inanışını yerleştirmeye çalışan IV. Amenofis'in ölümünden (MÖ 1352) sonra, Amon rahipleri yeniden etkinlik sağlayarak, bu inanışı yok ettiler ve Mısır'ı eski inanışına döndürdüler.

Avam Kamarası: İngiltere'de, kral ile halk temsilcileri arasında 1215 yılında imzalanan Magna Charta'dan sonra oluşturulan, halk sınıflarıyla serflerin temsil edildiği halk meclisidir. 1285 yılında soylu meclisi olan Lordlar Kamarası ile birlikte toplanarak İngiliz parlamentosunu oluşturdular. Halk oyu ile seçilen temel yasama organıdır.

Avarız: Osmanlı Devleti'nde olağanüstü durumlarda özellikle de, savaş giderlerini karşılamak amacıyla toplanan vergidir. Tanzimat Dönemi'nde kaldırılmıştır.

Ayak Divanı: Osmanlı Devleti'nde olağan üstü durumlarda padişahın da katılmasıyla toplanan divandır. (Danışma kurulu) Genellikle toplu bir şikayet ya da ayaklanma durumunda toplanırdı. Topkapı Sarayı'nın bahçesine çıkarılan tahtda şikayetleri dinleyen padişah, divan üyelerinin de görüşlerini alarak hemen orada konuyla ilgili kararını bildirirdi.
Padişahtan başka herkes ayakta durur ve acele kararlar alınırdı. İsyan sırasında asilerin padişaha zorla ayak divanı yaptırdıkları olurdu. (Göktürk'lerde) Danışman, söyleyici, akıl hocası, musahip.

Ayan: Osmanlı Devleti'nde XVIII. Yüzyıl'dan itibaren güç kazanmaya başlayan yerel egemenlerin yarı resmi adıdır. Dirlik sisteminin bozulmasından sonra devletin, asker ve vergi toplama işlerini üstlenen bu kişiler zamanla güç kazandılar.
Kazanılan bu güç, bir süre sonra ailelere ve soylara da yansımaya başladı. Padişah II. Mahmut zamanında, 1808 yılında devlet ayanların varlığını imzalanan Sened-i İttifak ile onayladı. Daha sonra güçleri kırılarak padişahın en güvenilir unsurları haline geldiler. Ayan ailelerinin en önemlileri Tepedelenli Ali Paşa, Alemdar Mustafa Paşa, Çapanoğlu, Kara Osmanoğlu, Aynacıoğlu ve Sepetçioğlu'dur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü