Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Atopi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Atopi nedir? Atopi ne demek? Atopi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Atopi Terimi Hakkında Bilgiler
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Atopi:
Çevresel alerjenlere alerjik yanıt vermeye ve bu yolla çeşitli alerjik hastalıklara yakalanmaya genetik olarak yatkın olma durumudur.
Benzer Sağlık-Tıp Terimleri
Atopik Dermatit: Atopik dermatit döküntü ve kaşıntıya neden olan kronik ve alevlenmelerle seyreden bir deri hastalığıdır. Genellikle ailesinde astım alerjik rinit gibi atopi (alerji) öyküsü bulunan kişilerde görülür.
Egzema: Erken dönemde deride kızarıklık kaşıntılı küçük kabarıklıklarla uzun dönemde cildin kuruma çatlama ve sertleşmesi ile seyreden cilt rahatsızlığıdır.
Polen: Bitkilerin üreme zincirinde görevli olan tozudur. Polen taneleri genellikle mikroskobik boyutlardadır. Polen tozu binlerce polen tanesi içerir.
Antiseptiklerin Tarihi: İnsanlar, mikrop kuramının bulunmasından yüzyıllarca önce neden ve nasıl etki yaptığını bilmeksizin antiseptikleri kullanıyorlardı. Örneğin çiğ etin bol tuz ve baharatla yoğrularak sucuk biçiminde saklanması, sebzelerin yoğun bir tuz ve limon ya da sirke çözeltisi içinde bekletilerek turşu yapılması, bakterileri büyük ölçüde yok ederek bu besinlerin bozulmasını önlüyordu. Bugünkü antiseptikler ise Louis Pasteur'ün değerli çalışmalarının ürünüdür.
Antiseptiklerin Etkisi: Kimyasal antiseptiklerin mikroplar üzerinde nasıl etkili oldukları tam olarak açıklanamamıştır. Bu maddeler doğrudan doğruya mikrop hücresine girerek yaşamsal işlevlerini engelleyebileceği gibi, mikrop hücresinin dış zarını eriterek de yıkıcı etki gösterebilir. Ne var ki birçok antiseptik normal hücreler üzerinde de aynı etkiyi yapar. Bu yüzden bu maddelerin dikkatli kullanılması gerekir. Bazı antiseptikler ağızdan alındığında ya da vücuda şırınga edildiğinde ağır sonuçlara, hatta ölüme yol açabilir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü