Eğitim Sitesi

Ayak Nedir? Ayak Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Ayak terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ayak nedir? Ayak ne demek? Ayak hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ayak Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Ayak:

Paye, taş ya da tuğladan örülmüş taşıyıcı mimari öğe.


Edebiyat Terimi Olarak Ayak:

Halk şiirinde kafiye yerine kullanılan terim.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Ayak:

Yazmalarda sayfa sırasını belirtmek amacıyla, bir sonraki sayfanın ilk harf veya kelimesi, bir önceki sayfanın alt köşesine yazılmıştır. Bu yazıya ayak adı verilir. Çoban, murakıb, müş'ir, müşîr, müşîre veya payende de denilir. Ayrıca reddade (geri döndüren), müşahide (gözcü), ta'kibe (izleyen) ve garip kelimelerinin de bu anlamda kullanıldığı olmuştur.


Dericilik Terimi Olarak Ayak:

Derilerin büyüklüğünü belirten 10 desimetre karelik ölçü birimi.


Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ayak:

Teleskopların üzerine bindiği dikine yerleştirilmiş sütun.


Sanat Terimi Olarak Ayak:

1. Paye, taş ya da tuğladan örülmüş taşıyıcı mimari öğe.

2. Kemer ve kubbe ağırlığının üzerine bindirildiği sütun ya da köşeli dayanaklar. Taş, ağaç veya tuğladan yapılmış taşıyıcı ayak.


Tekvando Terimi Olarak Ayak:

Baal.


Benzer Arkeoloji Terimleri

Aydınlık Feneri: Örtülü iç mekanlara ışık sağlamak için düzenlenmiş bölüm. Genellikle kubbe ya da çatının ortasında daha yüksek ve etrafı camekanlı ışıklık.

Barbotin: Keramiklerin süslenmesinde kullanılan bir teknik. Doğrudan kabın üzerine (astarsız) yine keramik hamuru yapıştırmak yoluyla bir takım kabarık figürlerin işlenmesi.

Bazilika: Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.

Beyzî: Oval

Bordür: Kenar, genellikle süslemeli kenar şeriti.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü