Eğitim Sitesi

Babıâli Nedir? Babıâli Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Babıâli terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Babıâli nedir? Babıâli ne demek? Babıâli hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Babıâli Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Babıâli:

Osmanlılarda Sadaret (Başbakanlık),Dahiliye ve Hariciye (İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı) ve Şurayı Devlet (Danıştay) dairelerinin bulunduğu bina. Osmanlı Hükümeti. Kelime anlamı, Yüksek Kapı.


Tarih Terimi Olarak Babıâli:

1- XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı hükümetine ve bürokrasisine verilen isim.

2- Büyük kapı. Osmanlılarda Sadrazamlık (Başbakanlık), Reis-ül Küttaplık (Dışişleri), Sadaret Kethüdalığı (İçişleri)'nin bulunduğu binalara denirdi. Hükümet anlamına da gelirdi. Yeniçeri Ocağı'nda bir başçavuş.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Babıâli:

Osmanlı Devleti'nde İstanbul'da sadaret (Başbakanlık), dâhiliye ve hariciye nezaretleri (İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları) ile Şûrayıdevlet (Danıştay) dairelerinin bulunduğu yapı.


Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

Babüssaade Ağası: (Kapuağası/Saray ağası) Saraydaki hadım Darüssaade ağaları ile Akağaların ve Enderun memuriyetlerinin genel amiri.

Baltacı: Sarayda harem muhafızlarına verilen ad. / Seferler sırasında askeri birliklerin önünde giden ve yolların kapanmasına neden olan ağaçları kesen eli baltalı olan, uzun sakal bırakıp meşin önlük giyen özel seçilmiş iri yapılı askerler.

Baruthane Nazırı: Barut imalatı ile uğraşan baruthane nezaretinin yöneticisi.

Başçıbaşı: Saraya ait inşaat işlerinde çalışan işçi başlarının (Başçı) başı olan kişi.

Baş Çuhadar: Sarayda padişahın kaftan ve kürklerine bakan büyük memur. / Sadrazam ve vezirlerin ve diğer üst düzey görevlilerin yanında çalışan ve evrak iletme, mektup taşıma işi yapan görevlilere de çuhadar denirdi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü