Güncel Denizcilik terimleri sözlüğümüzde Bağlama terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bağlama nedir? Bağlama ne demek? Bağlama hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Bağlama Terimi Hakkında Bilgiler
Denizcilik Terimi Olarak Bağlama:
Bir gemi veya deniz aracının şamandıra, iskele, rıhtım gibi yerlere yatmak maksadıyla halat verilmesi.
Müzik-Dans Terimi Olarak Bağlama:
Adını alan ailenin temel sazıdır 17-24 perdesi vardır. Meydan sazından bir oktav, divan sazından ise beş ses tizdir. Üçerli gruplar halinde 6 ile 9 tel takılır. Alt telleri La sesine akort edilir. Orta ve üst tellerde devamlı akort değişikliği yapılır. Her düzende değişen orta ve üst tellerin akortlarıdır.
Bağlama düzeni alt ( La ) Orta ( Re ) Üst ( Mi ) ayrıca 19 ayrı düzende de çalınır.
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlama:
Bir kelimenin sonses ünsüzü ile ondan sonra gelen kelimenin önses ünlüsünü veya ünlü ile başlayan ilk hecesini birleştirerek tek bir hece halinde söyleme veya okuma.
Edebiyat Terimi Olarak Bağlama:
Türkü nazım biçiminde nakarat.
Benzer Denizcilik Terimleri
Bağlama Limanı: Ticaret gemilerinin kayıtlı olduğu ve her türlü tescil işlemlerinin yapıldığı limanlardır. Bağlama limanının ismi gemilerin kıç aynalıkları üzerlerine ve gemi isimlerinin altlarına yazılır.
Bakla: Zinciri meydana getiren yuvarlak veya yassı demir halkalar.
Balast Gemi: Ambarlarında yük bulunmayan ticaret gemisi.
Balb: Gemilerin baş bodoslamalarının su içindeki kısmında bulunan şişkinlik. Yeni gemi inşa tekniği olan Balb'lar, geminin ileri hareketi ile meydana gelen dalgaları küçültmeye ve suyun gemi karinasına olan basıncını azaltmaya yarar.
Balon-Usturmaça: Halattan, hasırdan veya sentetik malzemeden yapılmış, içi doldurulmuş veya şişirilmiş balon biçimli bir usturmaça çeşidi
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü