Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Bağlama terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bağlama nedir? Bağlama ne demek? Bağlama hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Bağlama Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak Bağlama:
Adını alan ailenin temel sazıdır 17-24 perdesi vardır. Meydan sazından bir oktav, divan sazından ise beş ses tizdir. Üçerli gruplar halinde 6 ile 9 tel takılır. Alt telleri La sesine akort edilir. Orta ve üst tellerde devamlı akort değişikliği yapılır. Her düzende değişen orta ve üst tellerin akortlarıdır.
Bağlama düzeni alt ( La ) Orta ( Re ) Üst ( Mi ) ayrıca 19 ayrı düzende de çalınır.
Denizcilik Terimi Olarak Bağlama:
Bir gemi veya deniz aracının şamandıra, iskele, rıhtım gibi yerlere yatmak maksadıyla halat verilmesi.
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlama:
Bir kelimenin sonses ünsüzü ile ondan sonra gelen kelimenin önses ünlüsünü veya ünlü ile başlayan ilk hecesini birleştirerek tek bir hece halinde söyleme veya okuma.
Edebiyat Terimi Olarak Bağlama:
Türkü nazım biçiminde nakarat.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
İki Telli Saz: Anadolu'nun en eski saz örneklerinden biridir. Cura bağlama büyüklüğündedir. İki teli vardır. Zamanında çok yaygınlık kazanmıştır. Çiftetelli oyunu bu sazla çalındığı için adını iki telliden almıştır.
Divan Sazı: Meydan Sazından biraz daha küçüktür. Üçerden dokuz teli vardır. Bazı icracılar alta 3. Ortaya ve Üste ikişerli olmak üzere 7 telde takmaktadırlar. Divan Sazı da Halk Musikimizin güçlü sazlarındandır. Meydan sazında dört ses tiz akort edilir. Meydan sazının alt teli 'La' sesine Divan Sazının alt telleri ise 'Re' sesine akort edilir. Bağlama ailesi sazlarında genel olarak alt tellerin akortları değişmez. Değişen orta ve üst tellerin akortlarıdır. Her sazın onuna göre alt telin akordu genel olarak sabit bırakılır, devamlı olarak değişen orta ve üst tellerdir.
Bozuk: Bağlamanın ikinci bir adına Bozuk denir.15-18 perdesi vardır. Üçerli gruplar halinde 9 tel takılır. Ortaya iki sarı ve bir ince çelik tel, üste ve alta ise birer kalın sarı ve ikişer çelik takılır. Sarı teller çelik tellere göre bir oktav daha pes akort edilir. Tatlı bir sesi vardır, genellikle Güney ve Ege yörelerimizde Bozuk olarak bilinir ve çalınır. Bozuk düzeni oldukça yaygındır. Atasözü gibi dillerden düşmez. Akortları ise alt (la) orta(re) üst (sol) seslerine düzenlenir.
Âşık Sazı: Âşıkların (Halk Ozanlarının) çalmış oldukları bağlamaya âşık sazı denilmektedir. Normal bağlama ile aralarında pek az fark vardır. Sapı daha kısadır. 13-15 perdesi vardır. Dip perdesi (re) değil (do) dur.6 tellidir, nadir olarak (9) telli olur.
Saksafon: Saksafonlar tek kamışlı, metal sazlardır. İlk yapılışları ise 1840 lı yıllara rastlar. Adohphe Sax(1814-1849) adlı, Belçikalı bir nefesli saz yapımcısı tarafından yapımları gerçekleştirilmiştir. Sazların adları da yapımcısının adından kaynaklanmaktadır. Bakır, pirinç, alpaka ve gümüş gibi madenlerden yapılan saksafonlar, klarnetler gibi bek ve kamışlı, kıvrık boyunlu geniş kalaklıdırlar
Saksafon ailesi beş sazdan oluşur:
1-Soprano 2-Alto 3-Tenor 4-Bariton 5-Bas
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü