Eğitim Sitesi

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Nedir? Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi terimleri sözlüğümüzde Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı nedir? Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ne demek? Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı:

Başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi'nde üretilecek petrolün emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir boru hattı sistemi aracılığıyla Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Ceyhan'a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlandığı boru hattı.


Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

Balkan Antantı: Yunanistan, Romanya, Türkiye ve Yugoslavya'nın Almanya ve İtalya destekli Bulgaristan tehdidine karşı sınırlarını korumak ve Balkanlardaki karışıklığa bir son vermek adına 9 Şubat 1934 tarihinde imzaladıkları dostluk ve işbirliği antlaşması.

Berlin Duvarı: Utanç duvarı olarak da bilinen Berlin duvarı, 1961 – 1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanya arasında yer alan, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya göç ve kaçışlarını engellemek amacıyla inşa ettirilmiş olan duvar.

Beyanname: 1. Herhangi bir meseleyi, bir durumu halka veya ilgililere bildirmek için yazılan açıklama yazısı, bildiri.

2. Ülkelerin veya kurumların, toplantı veya görüşmeler sonucunda uyulmasını istedikleri, ortak aldıkları kararları gösteren yazılı belge.

Birinci Kahire Konferansı: Türk Dışişleri Bakanı Numan Menemencioğlu ile İngiliz Dışişleri Bakanı Anthony Eden arasında gerçekleşen konferansta taraflar 22-26 Kasım 1943'te Kahirede bir araya geldi. Eden, Müttefiklerin üs talebi ve Türkiye'nin yıl sonuna kadar savaşa girmesi taleplerini iletti. Türk heyeti üs talebini reddetti. Ayrıca yeterli yardım yapılmadıkça Türkiye'nin savaşa katılamayacağını belirtti.

Bizonia: 1 Ocak 1947 tarihinde II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'nın işgali sırasında ABD ve İngiltere'nin kendilerine düşen Alman topraklarını birleştirerek oluşturdukları bölgeye verdikleri ad.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü