Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Başat Gen terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Başat Gen nedir? Başat Gen ne demek? Başat Gen hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Başat Gen Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Başat Gen:
Aynı kalıtsal karakterle ilgili, farklı aleller bir araya geldiğinde, etkisini canlının dış görünüşünde ortaya çıkaran gene başat (baskın, dominant) gen denir.
Benzer Biyoloji Terimleri
Baskın Gen: Aynı kalıtsal karakterle ilgili, farklı aleller bir araya geldiğinde, etkisini canlının dış görünüşünde ortaya çıkaran gene baskın (başat, dominant) gen denir.
Çok Alellilik: Bir türde bir özellikle ilgili olarak ikiden fazla gen çeşidinin bulunması durumuna çok alellilik denir. Bireyler bu alellerden ancak ikisini taşıyabilir. Bu genlerin birbirlerine karşı baskınlık ve çekiniklik durumlarına bağlı olarak farklı fenotipik kombinasyonlar görülebilir.
Çökelme: 1. Kan hücrelerinin kümeleşerek pıhtılaşması.
2. Bir sıvı içinde dağınık halde bulunan hücre ya da parçacıkların kümeleşmesi.
3. Antijen ve antikorların tepkimesi sonucunda kan hücrelerinin kümeleşmesi.
4. Kan grubu antijenleri (A ve B) ile antikorlarının (anti A ve anti B) bir araya gelmesi sonucunda alyuvarların birbirine yapışması ve iri tanecikli yapılar oluşturmasına çökelme ya da aglütinasyon denir. Çökelme ile oluşan tanecikli yapılar, kan damarlarını tıkayarak ölüme neden olabilir.
İki tip çökelme vardır:
1. Hafif (Kısmi) Çökelme
2. Ağır (Tam) Çökelme
Eritroblastosis Fetalis: Hamilelikte annenin Rh(–), bebeğin Rh(+) olması durumunda annenin kanındaki Rh antikorlarının plasentadan bebeğin kanına geçerek bebeğin alyuvarlarını çökeltmesi olayına eritroblastosis fetalis (kan uyuşmazlığı) denir.
Kan Uyuşmazlığı: Hamilelikte annenin Rh(–), bebeğin Rh(+) olması durumunda annenin kanındaki Rh antikorlarının plasentadan bebeğin kanına geçerek bebeğin alyuvarlarını çökeltmesi olayına kan uyuşmazlığı (eritroblastosis fetalis) denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü