Eğitim Sitesi

Başmakam Nedir? Başmakam Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Başmakam terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Başmakam nedir? Başmakam ne demek? Başmakam hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Başmakam Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Başmakam:

Dikey dikdörtgen ebatlı hilyelerde en üstte ayrılan kısma başmakam denir. Buraya besmele veya euzü besmele, bazen de besmelenin içinde geçtiği Neml Suresi 30. ayet yazılır.


Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

Hilâl: Daire şeklinde tertiplenen göbek kısmını, uçları baş makama doğru bakan ve genişliği aşırı olmayan bir hilâl çevreler. Resul-i Ekrem bu âlemi nuruyla aydınlattığı için
aya benzetildiğinden hilyenin göbek kısmını çepeçevre saran bölümünde, ayın en güzel hâli olan hilâl şekli oluşturulmuştur.

Âhar: Kağıda parlaklık, düzgünlük ve dayanıklılık veren, kalemin kağıt üzerinde rahat hareket etmesini sağlayan, yazı hatlarının kolayca silinip giderilmesine yardımcı olan genellikle nişasta ve yumurta akı ile yapılan, kağıda sürülen sıvı tabaka.

Aklâm-ı Sitte: Türkçesi, "altı kalem", Farsçası "şeş kalem" dir. Sülüs, nesih, muhakkak, reyhânî, tevkî ve rıkâ yazılarına verilen toplu isim.

Arap zamkı: Akasya ağacından elde edilen bir zamk türü.

Gubâri Yazı: Arapça toz anlamına gelen gubardan ismini alan yazıdır. Çok ince ve küçük hatta gözle zor görülebilecek yazılara verilen isimdir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü