Eğitim Sitesi

Bazilika Nedir? Bazilika Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Bazilika terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bazilika nedir? Bazilika ne demek? Bazilika hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bazilika Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Bazilika:

1.Kral sarayı. 2.Ortadakiler yüksek, yanlardakiler daha çok alçakolmak üzere içi iki sıra sütunlu, üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.


Arkeoloji Terimi Olarak Bazilika:

Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Bazilika:

Romalılarda dikdörtgen şeklinde yapılan planlı yapı.


Sanat Terimi Olarak Bazilika:

1. Ortadaki yüksek, yanlardaki daha alçak olmak üzere içi; iki sıra sütunla, üç salon (nef) a ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

2. Ortada bir ana nef ve her iki yanında birer neften oluşan dikdörtgen biçimli yapı. Ortadaki büyük nef, yarım daire apsisle sonlanır.

3. Roma'da adalet ve ticaret işleri için kullanılan mekân.

4. Bir orta salon ve ondan daha alçak yan salonlardan oluşan Bizans kilisesi.


Benzer Tarih Terimleri

Bedesten: Değerli eşya, kumaş, baharat ve mücevherlerin alınıp satıldığı kapalı çarşılardır.XIII. yüzyıl'da Selçuklular'la birlikte ortaya çıkmış ve Osmanlılarla yaygınlaşmıştır.

Bedeviler: Arap Yarımadası'nda çöllerdeki vahalarda konaklayarak koyun, keçi, at ve develeri besleyerek yaşamını sürdüren göçebe Arap topluluğudur. Arap Yarımadası'nın dışında Irak, Suriye ve Ürdün topraklarında da yaşamaktadırlar.

Bektaşilik: Hacı Bektaş Veli'nin kurduğu, toplumcu öğreti. Bu düşünceye göre, her insan gereken bilgiye erişmiş değildir. Gereken bilgiye inanan insan Kutup'tur ve evren onun çevresinde döner. Barışçı ve uzlaşmacı bir öğretidir.

Berat: 1. Osmanlı Devleti'nde padişahın kişilere verdiği emir, hüküm ve yetki içeren belgedir. Fermanın berattan farkı onun, devletle ilgili olmasıdır.

2. Bir haktan yararlanmak için devletçe verilen belge.

3. Osmanlı döneminde, bir göreve getirilen, aylık bağlanan, ayrıcalık, nişan ya da san verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu.

Berberiler: Kuzey Afrika'nın yerli halkıdır. Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Mısır'da aşiretler halinde,genellikle göçebe olarak yaşarlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü