Eğitim Sitesi

Bimaristan Nedir? Bimaristan Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Bimaristan terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bimaristan nedir? Bimaristan ne demek? Bimaristan hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bimaristan Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Bimaristan:

İslam dünyasında hastane anlamına gelmektedir.


Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

İlmiye: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir.
- Adalet, din ve eğitim işlerine bakan sınıftır.
- Kazasker, şeyhülislam, kadı ve müderrisler bu gruptadır.
- Ulema sınıfı da denir.
- Şeyh'ül İslam'ın fetva yetkisi vardır. (Dinen uygunluk)

Vakfiye: Vakıf edilen malların ne şekilde kullanılacağı nerelere kullanıp kullanılmayacağını düzenleyen yazılı belgelerdir. Vakıf mallarının satılmaması vakfiye şartlarının yerine getirilmesi vakıf işleri mütevelli heyeti tarafından denetlenir.

Türbe (Kümbet): Her iki terimde Türk-İslam mezar yapılarına verilen adlardır. Türbe ve kümbetler genellikle silindirik, çokgen veya kare planlı olarak inşa edilmiş kubbe veya külahla örtülmüş yapılardır.

Tabhane: Osmanlı imparatorluğunda Misafirhane. Dinî yapıların bir bölümü olup, özellikle gezici dervişlerin misafir edildiği yapılara denir. Tabhane, Erken Osmanlı mimarlığında cami yapılarıyla organik bütünlük içerisinde inşa edildiği için Tabhaneli Cami, Zaviyeli Cami veya Ters T Planlı Cami gibi adlandırmalarla farklı bir tipoloji doğmuştur. Tabhaneli Camilerin ilk örneklerinde Tabhane mekânları asıl ibadet mekânlarından olabildiğince bağımsız ve dışarıya açılabilen müstakil mekânlar halindeyken zamanla bağımsızlıklarını kaybetmiş ve asıl ibadet mekânının bir devamı olarak cami bütünlüğüne katılmıştır.

Su Terazisi: Şehre getirilen suyun havalandırılıp basınç kazandırılarak kamusal yapılara dağıtılması için inşa edilmiş çoğunlukla kare planlı küçük kulelere "Su Terazisi" denir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü