Eğitim Sitesi

Biyolojik Mücadele Nedir? Biyolojik Mücadele Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Biyolojik Mücadele terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Biyolojik Mücadele nedir? Biyolojik Mücadele ne demek? Biyolojik Mücadele hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Biyolojik Mücadele Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:

Bitki zararlılarının, doğadaki mevcut doğal düşmanları yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denir. Biyolojik mücadelede hedef, ilaçlı mücadelede olduğu gibi zararlıları tümüyle yok etmek değildir.


Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:

Parazitoit, predatör veya hastalık etmenleri, zararlı organizmalarla beslenerek veya onlara zarar vererek popülâsyonlarını düşürürler. İşte bu gibi etmenlerin, yapay yollarla şiddetlendirerek böcek savaşında kullanılmasına biyolojik mücadele denir.


Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:

Zararlıların mücadelesinde, doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılarak, zararlıların baskı altına alınmasıdır. Biyolojik mücadele de kullanılan canlılar, özel koşullarda çoğaltılarak gerekli zamanlarda zarar görülen yerlere yeterli miktarda bırakılır yada parazitler konukçuları ile zarar görülen yerlere taşınırlar.


Benzer Biyoloji Terimleri

Biyotaklit: Doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan yeni bilim dallarıdır. Kısacası doğanın taklit edilmesine biyotaklit (biyomimetik) denir.

Biyomimetik: Doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan yeni bilim dallarıdır. Kısacası doğanın taklit edilmesine biyomimetik (biyotaklit) denir.

Gastrit: Helicobacter pylori adlı bakteri, insan midesinin iç kısmında (yüzeyinde) yer alan mukoza tabakasının iltihaplanmasına neden olur. Bu hastalığa gastrit adı verilir.

Kordata: Omurgalıların en ayırıcı özelliği, vücutlarının sırt kısmında birbirini takip eden omurlardan yapılmış bir omurgaya sahip olmalarıdır. Bu yapıdan dolayı bu gruba dâhil olan canlılar, omurgalı (kordata) olarak adlandırılır.

Omurgalı: Omurgalıların en ayırıcı özelliği, vücutlarının sırt kısmında birbirini takip eden omurlardan yapılmış bir omurgaya sahip olmalarıdır. Bu yapıdan dolayı bu gruba dâhil olan canlılar, omurgalı (kordata) olarak adlandırılır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü