Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Boğazlar Sorunu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Boğazlar Sorunu nedir? Boğazlar Sorunu ne demek? Boğazlar Sorunu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Boğazlar Sorunu Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Boğazlar Sorunu:
İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının stratejik askerî önemi nedeniyle hem Osmanlı Devleti’ni hedef alan, hem de Avrupa ülkelerinin kendi aralarında çekişmelere yol açan sorundur.
Benzer Tarih Terimleri
Nümismatik: Sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu ve paraları inceleyen çalışma sahası. Bu alanda uzman kişilere nümismat adı verilir.
Şanyu: Şanyu (Şanyü ya da Sanyu), Büyük Hun İmparatorluğu liderlerinin kullandıkları unvandır.
Konsül: Konsül, Antik Roma medeniyetinin cumhuriyet ile yönetildiği dönemdeki en üst düzey yöneticileri ifade eder.
Celali İsyanları: Celali isyanları, 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı yönetimindeki Anadolu'da Yavuz Sultan Selim döneminde başlayan ve IV. Mehmed dönemine kadar devam eden zaman zarfında devlete karşı ekonomik, sosyal, askerî ve siyasi nedenlerle ayaklananlara verilen addır.
Medeni Kanun: Medeni kanun, veraset, miras, evlilik gibi konulara getirilen yasal düzenlemeleri kapsayan kanundur. Türkiye'nin ilk medeni kanunu 1926, ikinci ise 2001 yılında yürürlüğe girmiştir.
Medeni Kanun Maddeleri Nelerdir?
1. Sosyal ve ekonomik alanda kadınlara özgürlük verildi.
2. Kadınlara erkeklerle eşit miras alma hakkı tanındı.
3. Dini nikahın yerine resmi nikahın zorunlu hale getirilmesi.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü