Eğitim Sitesi

Bölüm Nedir? Bölüm Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Üniversite terimleri sözlüğümüzde Bölüm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bölüm nedir? Bölüm ne demek? Bölüm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bölüm Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Bölüm:

Amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim- öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir. Anabilim dalı ve anasanat dalları bilim ve sanat dallarından oluşur. Yükseköğretimdeki çeşitli birimlerin ortak derslerini vermek üzere rektörlüğe bağlı bölümler de kurulabilir.


Matematik-Geometri Terimi Olarak Bölüm:

Bölme işleminin sonunda elde elden sayı.


Tiyatro Terimi Olarak Bölüm:

Bir tiyatro metninde olay dizisinin ana kesimlerini oluşturan ve kendi içinde bütünlüğü olan bölüm.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Bölüm:

Yazma eserlerin kendi içinde bölünebildiği büyük ayırımlardan her biri, bab.


Müzik-Dans Terimi Olarak Bölüm:

1- Müzikte birbirini tamamlayan en az iki müzik cümlesinden meydana gelen bütün.

2- Bir senfoninin, konçertonun, sonatın ya da oda müziğinin birbirinden farklılık gösteren her bir bölümü. Bölümler genellikle bir duraksamayla birbirinden ayrılır.


Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Bölüm:

1. Bir okul ya da üniversitenin herhangi bir bilim ve uzmanlık dalında eğitim sağlayan alt-birimlerinden her biri.

2. Bir üniversite ya da yüksek okulu oluşturan başlıca yönetim birimlerinden her birine verilen ad.


Benzer Üniversite Terimleri

Yüksekokul: 1. Üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır. Yüksekokullarda genellikle iki yıllık eğitim verilir. Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak kurumlar meslek yüksekokulu olarak da adlandırılır.
Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak belirlenen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.


2. Çeşitli meslek kolları için kalifiye eleman yetiştiren yükseköğretim kurumu. Belli bir mesleğe yönelik eğitim-öğretime ağırlık veren, bir fakülteye veya doğrudan rektörlüğe bağlı olan bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu veya Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye-Meslek Yüksekokulu.

Enstitü: Bir üniversiteye bağlı veya bağımsız bir kuruluş olarak genellikle araştırma yapan ve bazı durumlarda öğretime de yer veren eğitim kurumu.

Kampüs: 1. Yerleşke; Bir yüksek okulun ya da üniversitenin tüm birimleriyle üzerinde kurulmuş olduğu alana verilen isim.

2. Öğrencinin içerisinde yaşam ve aktivite alanı bulduğu; eğitim binalarından kütüphanesine, öğrenci yurtlarından spor salonuna kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayabildiği Sosyal Yaşam Merkezidir.

Önlisans: 1. Lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan ve genellikle 2 yıllık bir öğretim süresini kapsayan, ara iş gücünü yetiştirmeyi amaçlayan ve ortaöğretimin devamı niteliğindeki yüksek öğretim kurumlarıdır. Çoğu Meslek Yüksek Okulları (MYO) olarak isimlendirilirler ve sınavsız geçiş hakkının bulunduğu okullardır.

2. İki yıl (dört yarı yıl) süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi. Ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir.

3. İki yıl süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi.

Lisans: Genellikle dört yıl süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi. Bu öğrenim sonunda elde edilen ve diploma ile belgelendirilen akademik derece. Lisans düzeyinde örgün, açık ve dışarıdan eğitim verilmektedir. Fakülteler içerisinde bulunurlar, EA, SAYISAL ve SÖZEL puan türleriyle öğrenci alırlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Üniversite Terimleri Sözlüğü