Eğitim Sitesi

Bono Nedir? Bono Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Bono terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bono nedir? Bono ne demek? Bono hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bono Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Bono:

Belirli bir sürenin sonunda, belirli bir paranın, belirli bir kimseye ödeneceğini belirten senet.


Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Bono:

1- Düzenleyenin imzasını, düzenleme tarihini, alacaklının ismini, bono veya emre muharrer senet sözcüklerini içeren bir taahhüt,borç senedidir. Taahhüt senedinin bono sayılabilmesi için bu şartları içermesi gerekir. Düzenleme yeri veya ödeme yeri ifadelerinden birinin bulunmaması bononun niteliğini değiştirmez. Ancak her ikisi de belirtilmemişse taahhüt senedi bono değil adi senet kabul edilir.

2- Vadesi 1 yıldan kısa olan, çıkaran kurum tarafından öngörülen vade sonunda belli bir bedelin ödenmesinin taahhüt edildiği menkul kıymetlerdir. Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan bir yıldan kısa vadeli ihraçlar, Hazine Bonosu adı altında işlem görmektedir. İngilizce karşılığı olan "Bond" ifadesi ise, ABD Hazinesi ihraçları için, 10 yıldan uzun vadeli kıymetleri ifade etmektedir (maksimum 30 yıl). Benzer şekilde "note" ifadesi 1-10 yıl arası, "bill" ifadesi ise 1 yıl ve daha kısa ihraçlara yönelik olarak kullanılmaktadır.

3- Emre yazılı senet. Bir kişinin başka bir kişiye ya da onun emrine, belli bir sürede belli miktardaki parayı ödeme taahhüdü.

4- Bir şirketin vade tarihine kadar belirli aralıklarla faiz ve belirlenen vade dolduğunda da belli bir miktar para ödeyeceği vaadini gösterir belge.


Hukuk Terimi Olarak Bono:

1- Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen, alacağın miktarını, borçlusunu ve ödenme zamanını gösteren belge.

2- Bir kimsenin diğer bir kimseye veya onun emir ve havalesine, belirlenen vadede, belirli bir tutarı ödeme taahhüdünü içeren, özel biçim ve hükümlere tabi ticari senet; emre yazılı senet.


Benzer Tarih Terimleri

Celse: Mahkemede oturum. Aralıksız yapılan toplantı.

Cülus Bahşişi: Osmanlı Padişahlarının tahta çıktıkları zaman, askere dağıttıkları para.

Celp: Askerlik ödevini yapmaya çağırma.

Çıkma: Edirne, Galata ve İbrahim Paşa Saraylarındaki acemi oğlanların derecelerine göre kapı kulu süvari bölükleriyle sarayın dış hizmetlerine ya da devlet hizmetlerine; saray hizmetlerinde bulunan kimselerin de dış hizmete atanmaları.

Darülaceze: Düşkünlerevi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü