Eğitim Sitesi

Bordür Nedir? Bordür Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Bordür terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bordür nedir? Bordür ne demek? Bordür hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bordür Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Bordür:

1. Halı, dokuma, işleme, kitap bezeme, minyatür, hat, tezhip ve benzerlerinde ayrıca bezemede süslü çerçeve; su, kenar, pervaz, genellikle süslemeli kenar şeridi.

2. Yapıda bir gerecin çevresini tamamen ya da kısmen kuşatan aynı ya da farklı gereçten bölüm.

3. Mimaride, kapı ve pencerelerde, pano, halı vb. eşyaların etrafını kuşatan çerçeve şeklinde, süslü ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz.

4. Kapı ve pencere gibi mimari ögelerin, panoların, halıların etrafını kuşatan çerçeve biçiminde, süslü ya da süssüz, düz ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz.


Tarih Terimi Olarak Bordür:

1-Kaldırımların kenarlarında bulunan taşlar.

2-Genellikle giyim kuşam malzemesindeki kenar süsü.

3-Cilt kapağındaki kalın çizgiler.


Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Bordür:

Kaldırımların kenarlarında bulunan taşlar.


Arkeoloji Terimi Olarak Bordür:

Kenar, genellikle süslemeli kenar şeriti.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Bordür:

Kenar taşı.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Bordür:

Klâsik ciltlerde, kapağın dış kenarını çevreleyen kısma denir. Yerine göre pervaz, ulama, kenar suyu gibi isimler alır. Bordür üzerine yuvarlak veya beyzî şekilde parçalar konmuş ise bunlara kartuş pafta denir. Dendanlı, kitabeli bordürler vardır.


Konfeksiyon Terimi Olarak Bordür:

Etek, kol ve yaka kenarlarına süsleme amacıyla dikilen şerit.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Bordür:

Kenar Süsü. Yollara döşenen süslü taşlar.


Benzer Sanat Terimleri

Botanik: Bitki bilimi. Biyolojinin bitkilerle ilgilenen kısmı.

Çini: 1. Kimi zaman kaplar için kullanılsa da genellikle seramik hamurundan, benzer tekniklerle yapılan bir yüzü parlak, sırlı ve bezemeli yüzey kaplama malzemesini tanımlar. Çini hamuru, seramik hamuru gibi kireçli, feldispatik akçini ve şamotlu akçini olarak üç türü vardır.

2. Killerin, suyla karıştırıldıklarında, plastik özellikleri olan, kolayca biçimlendirilebilen bir hamura dönüşme, pişirildikten sonra da sert, sağlam, değişmez bir yapı kazanma özelliklerine dayalı her türlü mimari eşya ve eşya üretme sanatı.

3. Seramik.

4. Çin'den gelen.

5. Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

Dekoratör: Bir oyunun dekorunu önce kâğıt üzerinde renkli taslağı, sonra planlayıp çizen ve sonunda bu plana göre hazırlanmasını denetleyen sanatçı.

Demon: Hıristiyan literatürde cin ve şeytan anlamında kullanılmış bir terimdir. Terimin kökeni eski Yunanca'da tamamen farklı anlamlarda kullanılmış olan daimon sözcüğüdür.

Dışavurumculuk: Ekspresyonizm ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü