Eğitim Sitesi

Caiz Nedir? Caiz Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Caiz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Caiz nedir? Caiz ne demek? Caiz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Caiz Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Caiz:

Olabilir, olur anlamında Arapça bir sözcüktür. Özellikle Şeyh-ül İslamın fetvalarında İslam hukukunca (fıkıh) yapılmasında sakınca ve engel olmayan eylemler için kullanılırdı.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Caiz:

Din, yasa, töre vb. bakımdan işlenmesinde, yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Câiz:

Dince yapılması yasak sayılmayan, yapılmasında sakınca bulunmayan şey demektir.


Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Caiz:

Din, yasa, töre vb. bakımdan işlenmesinde, yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Caiz:

Din, yasa, töre, örf, âdet ve törelere göre yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen. Uygun, yerinde sayılan, yakışık alan.


Benzer Tarih Terimleri

Can: Alevilik, Mevlevilik gibi tarikatlarda yol kardeşine verilen addır.

Cariye: 1- Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilen, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın. 1847'de çıkarılan bir yasa ile yasaklanmıştır.

2- Savaşta tutsak alınmış ya da para ile satın alınmış kız ve kadın. Bunlar özel bir eğitim görür ve genel hizmetlerde kullanılırlardı.

Cebeci: 1- Savaş araç ve gereçlerini mevzilere ve tabyalara gönderen ordu sınıfına verilen unvan. Bugünkü ordonat (ordu donatım) deyiminin karşılığı.

2- Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu yayalarının silahlarını üreten, onaran ve bakımını yapan, savaşta askerlere silah ve cephanesini ulaştıran kapıkulu yayalarından geri hizmette bir askeri sınıftır. II. Mehmet zamanında kurulmuş ve 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ile ortadan kaldırılmıştır.

Cebeli: Kendilerine tımar ve zeamet verilen dirlik sahiplerinin dirlik gelirleri oranında beslemek zorunda oldukları tam donanımlı atlı askerlerdir. Türk kökenlilerden seçilen bu askerler barışta iç güvenlikten sorumlu olup, savaşta dirlik sahibinin komutasında Osmanlı ordusunun eyalet askerlerine katılırlardı.

Cenub: Güney

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü