Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Cariye terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Cariye nedir? Cariye ne demek? Cariye hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Cariye Terimi Hakkında Bilgiler
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Cariye:
Düşman ülkelerine yapılan akınlarda ele geçirilerek veya yabancı ülkelerden kaçırılarak, mal gibi para ile alınıp satılan kız, kadın, kadın köle. ( Halayık, odalık, yataklık)
Tarih Terimi Olarak Cariye:
1- Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilen, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın. 1847'de çıkarılan bir yasa ile yasaklanmıştır.
2- Savaşta tutsak alınmış ya da para ile satın alınmış kız ve kadın. Bunlar özel bir eğitim görür ve genel hizmetlerde kullanılırlardı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Cariye:
Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilen, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın, halayık.
Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri
Çelebi: Efendi, kibar, görgülü ve ince kişi. Eskiden "bay" yerine kullanılan bir unvan. Bektaşi ve Mevlevi pirlerinin en büyüğüne verilen unvan
Çerakçı: Kandilleri ve mumları yakıp söndürmekle görevli kişi.
Çeşnigir: Darphane-i Amire 'de (darphane) çalışan ve basılan gümüş ve altın paraların ayarını kontrol eden kişi.
Darül Kurra: Cami, mescit gibi yerlerin hemen yanında yapılan kuran okuma yeri.
Darüssaade Ağası: Osmanlı saraylarında harem dairelerindeki hadım edilmiş harem ağası.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü