Eğitim Sitesi

Çekirdek Enflasyon (Core Inflation) Nedir? Çekirdek Enflasyon (Core Inflation) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Ekonomi, Bankacılık terimleri sözlüğümüzde Çekirdek Enflasyon (Core Inflation) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çekirdek Enflasyon (Core Inflation) nedir? Çekirdek Enflasyon (Core Inflation) ne demek? Çekirdek Enflasyon (Core Inflation) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Çekirdek Enflasyon (Core Inflation) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Çekirdek Enflasyon (Core Inflation):

Enflasyonun geçici veya bir defaya mahsus etkilerden arındırılmış kalıcı kısmıdır. Belirli ürünlerin endeksten dışlanması, istatistiksel analiz ve modele dayalı yöntemler çekirdek enflasyonun hesaplanmasında sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak en yaygın takip edilen çekirdek enflasyon göstergeleri dışlama yöntemiyle elde edilenlerdir. Bu amaçla, dışsal etkilere (enerji fiyatları, mevsimsel koşullar, maliye politikası vs) daha açık olan ve geçici nitelikler taşıyabilen, enerji, temel gıda maddeleri fiyatları ve dolaylı vergiler bu tür enflasyon hesaplamalarında dışlanan başlıca unsurlardır. Çekirdek enflasyon kullanımındaki amaç, fiyatlar genel seviyesindeki değişimi sürekli kılan unsurları tespit etmektir. Her ne kadar enflasyon hedefi manşet TÜFE enflasyonu üzerinden belirlense de, daha gerçekçi politika kararları alınabilmesi için çekirdek enflasyon göstergelerinin seyri de dikkate alınmaktadır. Özellikle, enflasyon hedeflemesine yönelen ülkelerde tek bir çekirdek enflasyon göstergesi yerine, tüm hesaplama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurularak farklı yollarla hesaplanmış alternatif endeksler takip edilmektedir.


Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

Dalgalı (Serbest) Kur Sistemi (Free Floating): Kurun hiçbir müdahale olmadan tamamen piyasada oluşan arz ve talep koşullarında belirlendiği sistemleri ifade eder.

Dealer: Finansal piyasalarda kendi ya da başkası adına alım satım yapan kişi ve kurumlara verilen isimdir. (Dealer)

Deflasyon: 1- Fiyatlar genel düzeyinde sürekli bir düşüşün olduğu, üretimin azaldığı iktisadi bir bunalımdır. Deflasyonun olduğu bir ortamda, toplam talep yetersizliği söz konusudur. (Deflation)

2- Enflasyonun tersi. Genel fiyat düzeyleri düşerken ulusal gelir, üretim ve istihdamın da düşmesidir.

Deflatör: Parasal terimlerle (nominal) ifade edilmiş olan bir iktisadi büyüklüğün (örneğin ücretler, hammadde fiyatları, maliyetler vb.) değerinin gerçek değere (reel) çevrilmesinde kullanılan fiyat endeksini ifade eder. (Deflator)

Değişken Faizli İhraçlar (Floating Rate Notes): Getirisi, ihracı sırasında sabitlenmeksizin önceden belirlenen başka değişkenlere bağlanan kıymetlerdir. Gerçekleşen enflasyona veya LIBOR gibi uluslararası faiz oranlarının, örneğin geçmiş 3 aylık ortalamasına endekslenen ihraçlar bu türe girmektedirler. Getiri (faiz) oranlarındaki belirsizliğin arttığı ve fiyat oluşumlarının güçleştiği ortamlarda, hem ihraç eden hem de yatırımı yapan kişi ve kuruluşlar açısından riski daha düşüktür. (Floating Rate Notes)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü