Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Çekirdek Zarı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çekirdek Zarı nedir? Çekirdek Zarı ne demek? Çekirdek Zarı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Çekirdek Zarı Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Çekirdek Zarı:
- Çekirdeği sitoplazmadan ayıran iki katlı zar.
- Kalıtım materyali olan DNA'nın korunmasını sağlar.
- Hücre zarına benzer yapıdadır.
- Büyük por (deliklere) sahiptir.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Çekirdek Zarı:
Çekirdeği sitoplazmadan ayıran iki katlı zar.
Benzer Biyoloji Terimleri
Çekirdek Sıvısı: - Sitoplazmaya göre daha koyu kıvamdadır.
- Yapısında bol miktarda nükleotit bulunur.
Çekirdekçik: - Kromatin ağın (DNA) çekirdek içinde daha yoğun bulunması sonucu daha koyu görünen kısımlardır.
- Ribozomun üretildiği yerlerdir.
- Sayısı birden fazla olabilir.
Kromatin Ağ: - Kalıtım materyali olan DNA'nın hücre bölünmesi dışındaki zamanlarda bulunduğu dağınık halidir.
- Hücre bölüneceği zaman histon denilen proteinlerine sarılarak kromozomları oluştururlar.
Kemoototrof: Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.
Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.
Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.
Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.
Küresel İklim Değişikliği: İnsan etkinlikleri sonucunda havaya salınan sera gazlarının atmosferde artmasıyla sera etkisi oluşturması ve yerküreden uzaya yayılan ısıyı geri çevirerek küresel ölçekte iklim değişikliğine yol açması.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü