Eğitim Sitesi

Çelik Nedir? Çelik Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Ziraat (Tarım) terimleri sözlüğümüzde Çelik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çelik nedir? Çelik ne demek? Çelik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Çelik Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Çelik:

Bitkinin kök, gövde, sap, dal, ve yaprak gibi bölümlerinden kesilen ve yeniden köklenme yeteneği taşıuyan canlı parçalardır.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Çelik:

Su verilerek çok sert ve esnek duruma getirilebilen, birleşiminde az miktarda karbon bulunan demir ve karbon karışımı.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çelik:

Bir demir (Fe) karbon (C) alaşımıdır. Üretim yöntemleri ve kullanılan cevherlerden ötürü manganez, silisyum, fosfor ve kükürt çeliğin bünyesinde bulunan elementlerdir. Çeliğin yapısındaki karbonun görevi alaşımı sertleştirmek ve demir atomlarının kaymasını engellemektir. Alaşımdaki karbon miktarı ile oynanarak çeliğin sertliği, esnekliği, sünekliği ve gerilme gücü değiştirilebilir. Alaşımdaki karbon miktarı artırılarak çeliğin sertliği artırılabilir, fakat bu işlem çeliğin kırılganlığını arttırıp; kaynaklanabilirlik ve süneklik gibi bir takım özelliklerini azaltır. Demir-karbon alaşımının çelik olarak kabul edilmesi için tipik olarak en çok yüzde 2,1 oranında karbon karışımına sahip olması gerekmektedir. Günümüzde "demir ve çelik" endüstrisi tek isim altında kullanılsa da, geçmişte bu iki sektör birbirinden ayrı isimlere sahiptiler. Metalurjinin bilim dalı olarak yaygınlaşması ile birlikte çeliğin kompozisyonunun değiştirilerek ya da ısıl işlem ile özellikleri farklılaştırılarak özellikle yüksek kopma mukavemeti ile teleferik, inşaat, otomotiv, tıp, ve bir çok diğer alanda insanlığa hizmet verir hale getirilişi hızlandırılmıştır.


Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

Doğal Düşman: Bir zararlı ile beslenen zararlıyı tamamıyle ortadan kaldıran veya zararlının gelişmesini olumsuz yönde etkileyen canlı varlıklara denir.

Dış Karantina: Ülkeler arasındaki tarımsal ürün alış verişinde, zararlı ve hastalık etmenlerinin yayılmasını önlemek için alınan yasal önlemlerdir.

Ekonomik Zarar Eşiği: Artan populasyon karşısında zararlının zarar yapacak düzeye ulaşmadan, populasyonu düşürme girişimlerinin gerekli olduğu düzeydir.

Ekosistem: 1- Bir bölgede farklı bitki veya hayvan populasyonlarının meydana getirdiği topluluk ve etrafındaki cansız çevreye ekosistem denir.

2- Belli bir alanda tüm canlı ve cansız faktörlerin durmaksızın birbirleriyle ilişkisinden ortaya çıkan yapıdır.

Etiyolleşme: Bitkinin yetersiz ışık koşullarında boğum aralarının uzaması.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü