Eğitim Sitesi

Ceride-i Havadis Nedir? Ceride-i Havadis Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Ceride-i Havadis terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ceride-i Havadis nedir? Ceride-i Havadis ne demek? Ceride-i Havadis hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ceride-i Havadis Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ceride-i Havadis:

1 Ağustos 1840'ta yayıncısı İngiliz Herald gazetesinin İstanbul muhabiri William Churchill adında bir yabancı olan ve Hazine'den aldığı ödenekle "yarı-resmi" gazete olarak yayımlanan gazetenin adıdır.


Tarih Terimi Olarak Ceride-i Havadis:

Osmanlı Devleti'nde yayınlanan ilk özel gazetedir.


Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezi): GAP projesi kapsamında Güney Doğu Anadolu'daki illerde kurulmuştur amacı kız ve kadınlara kurslar açarak onlara meslek edindirmektir.

Pasinler Savaşı(1048): Selçuklu akınlarını durdurmak isteyen Bizans devleti Anadolu'ya bir ordu gönderdi. İki ordu Erzurum yakınlarındaki Pasinler ovasında karşı karşıya gelir.
- Bizans ordusu ağır bir yenilgiye uğratılır.
- Türklerin Anadolu içlerine girmeleri kolaylaşmıştır.
- Selçukluların Anadolu üzerine yaptıkları akınlar hız kazanmıştır.

Selçuklularla Bizanslılar arasında yapılan ilk önemli ve büyük savaştır.

Malazgirt Meydan Savaşı(1071): Selçuklularla Bizanslılar arasında yapıldı.
Sonuçları:
1.Bizans ordusu yenilgiye uğratıldı.
2.Anadolu kapıları Türklere açıldı.
3.İlk Türk beylikleri ortaya çıktı.
4.Türkiye tarihi başlamış oldu
5.Haçlı seferlerinin nedenlerinden biri oldu.
6.Bizans'ın İslam dünyası üzerindeki baskısı sona erdi.
Bu zaferle Büyük Taarruz ve Başkumandanlık meydan Muharebesi(30 Ağustos 1922) arasında benzerlik vardır. Çünkü bu zaferle de Anadolu'nun sonsuza dek Türk yurdu olması sağlandı.

Acemioğlanlar Ocağı: Devşirmelerin yetiştirilip hazırlandığı ocaktır. Bunlardan zeki olanlar Enderun'a (saray okulu) gönderilir, diğerleri yeniçeri ocağına ve diğer ocaklara alınırdı. I. Murat döneminde oluşturulmuştur.

Yeniçeri Ocağı: Kapıkulu piyadelerinin en önemli bölümüdür. I. Murat zamanında kuruldu. Bu ocağa acemioğlanlar ocağından yetiştirilenler alınırdı. Askerlikten başka bir işle uğraşmazlar ve emekli oluncaya kadar evlenemezlerdi. Bu ocağın komutanı "Yeniçeri Ağası" idi. Yeniçeriler; barış döneminde Divan'ın koruyuculuğunu yaparlar, İstanbul'un güvenliğini sağlarlar, yangın söndürmeye giderler ve savaşta da padişahın yanında yer alırlardı. Yeniçeri Ocağı, II. Mahmut tarafından kaldırılmıştır (Vaka-i Hayriye/Hayırlı Olay).

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü