Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Çeşme Baskını (1770) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çeşme Baskını (1770) nedir? Çeşme Baskını (1770) ne demek? Çeşme Baskını (1770) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Çeşme Baskını (1770) Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Çeşme Baskını (1770):
Sıcak denizlere inmek isteyen Rusya İzmir Çeşme'de Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; Osmanlı deniz gücünü etkisiz hale getirip, Akdeniz'e inme idealini kolaylaştırmaktı.
Sonuç olarak 1774'te Küçük Kaynarca antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile ;
1- Kırım bağımsız oldu.
2- Rusya'ya boğazlardan geçiş hakkı verildi.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri
Navarin Olayı (1827): Bağımsız bir devlet kurmak isteyen Rumları destekleyen İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları birleşerek Navarin' de bulunan Osmanlı donanmasını yaktılar.
Sinop Baskını (1853): Sinop Osmanlı Devleti'nin Karadeniz ve Kırım'a yaptığı seferlerde üs hizmeti görüyordu. Rusya Kırım savaşı sırasında ani bir baskınla Sinop'ta bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; savaş sırasında Karadeniz kıyısındaki topraklarının güvenliğini arttırmaktı.
İngiltere ve Fransa Kırım savaşı sırasında Osmanlının yanında yer aldı. 1856 yılında Paris antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile;
1 - Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayıldı.
2 - Toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alındı.
3 - Karadeniz tarafsız hale getirildi.
Not: Bu durum Osmanlı Devleti'nin kendi topraklarını, kendi gücüyle koruyamayacak hale geldiğini ve Osmanlıların Karadeniz'deki egemenliğinin sona erdiğini gösterir.
Patrona Halil İsyanı (1730): - Patrona Halil adında bir hamam tellağı, İstanbul'da ayaklanma çıkardı. Halkın bir kısmı da bu ayaklanmayı destekledi.
Sebepleri; devlet adamlarının lüks ve eğlenceye düşkünlükleri, aşırı harcamalarda bulunmalarının halk arasında hoşnutsuzluk oluşturması; ıslahatların halkın düzeyinde olmaması; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın, yakınlarını yüksek memurluklara getirmesi.
Sonuçları; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa öldürüldü; III. Ahmet tahttan indirilerek yerine I. Mahmut getirildi; köşkler yıkıldı, bahçeler bozuldu; Lale Devri sona erdi.
NOT: Levni; Lale Devri'nin en önemli minyatür üstadıdır. Aslı adı, Abdülcelil Çelebi'dir.
Skolâstik Görüş: Kaynağını dini öğretilerden alan, bütün soruları İncil ile açıklamaya çalışan, bilime karşı olan düşünce sistemidir.
Endüljans: Orta Çağ Avrupası'nda bir tür günah çıkarma ve ölümden sonra cennete gitmek için Papa'nın sattığı af belgesi. Kilisenin halktan para alarak cennetten toprak satmasıdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü