Güncel Ekoloji - Çevre terimleri sözlüğümüzde Çevre terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çevre nedir? Çevre ne demek? Çevre hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Çevre Terimi Hakkında Bilgiler
Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Çevre:
İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çevre:
Canlı davranışlarını etkileyen ve kalıtımsal olmayan bütün etkenleri, uyarıcıları (uyaranları) içerir.
Matematik-Geometri Terimi Olarak Çevre:
1-Bir çokgenin bütün kenar uzunluklarının toplamı. 2-Bir çokgen oluşturan doğru parçalarının uzunlukları toplamı o çokgenin çevresini verir.
Coğrafya Terimi Olarak Çevre:
İnsanın içinde yaşadığı ortam. Canlı varlıkların etkilendikleri ve çeşitli yollardan etkiledikleri mekânlar. Dar anlamıyla sokak veya mahalle, geniş anlamıyla ülke, kıta, hatta Dünya'nın tamamını kapsar. Çevrede bulunan elemanlar, canlı ve cansı varlıklardan oluşur. Bunlara doğal veya beşerî varlıklar da denir.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Çevre:
1. Canlı ve cansız varlıkların içinde bulundukları doğal ortam.
2. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.
Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Çevre:
Canlıların içinde yaşadıkları ortam.
Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Çevre:
Bir canlının yaşaması üzerine etki eden ortamın fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerinin tamamıdır.
Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Çevre:
Bir organizmanın var olduğu ortam yada koşullar. Bu çevre doğal fiziksel ögeleri ayrıca organizmanın etkileştiği insan ürünü koşullarını içerir.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Çevre:
Kısaca, canlı ve cansız varlıkların bir arada bulundukları birbirini etkiledikleri ve birbirinden etkilendikleri, uyum içerisinde bir arada yaşadığı ortam.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Çevre:
1) Bir varlığın bağıntı kurduğu kendi dışındaki varlıkların tümü. 2) Hayatın gelişmesine etki yapan, doğal, toplumsal kültürel vb. dış faktörlerin bütünlüğü. 3) Sosyal politikalar açısından; hava, toprak, su, bitki ve hayvan varlığı ile doğal ve tarihsel zenginliklerin tümü.
Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Çevre:
1. Bireyi etkileyen canlı ve cansız varlıklar ile bütün güç ve koşulların toplamı.
2. Organizmayı içten ya da dıştan uyaran şeylerin toplu adı.
3. Varlığın, içinde oluştuğu ve yaşamını sürdürdüğü ortam.
Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri
Çevre Koşulları: Herhangi bir canlının yaşadığı ortamda bulunan ve o canlıya etki eden tüm faktörleri ifade eder. Bunlar; toprak, iklim ve canlı faktörler olup, zaman ve koşullara göre değişir.
Çeşit (Varyete): Bir tür içerisinde yer alan morfolojik yapı olarak birbirine benzeyen diğer gruplardan farklı görünüşe (fenotip) sahip olan bireyler topluluğuna verilen isimdir. Genel olarak türün özelliklerini taşır fakat bazı özellikleri ile tür içerisindeki diğer çeşitlerden ayırt edilirler.
Çevre Direnci: Bir popülâsyonun büyüme ve gelişmesini engelleyen her türlü faktöre çevre direnci denir. Örneğin birey sayısı artan bir popülâsyonda çevre direnci de artacağından bir süre sonra popülasyon ya dengelenir ya da birey sayısı hızlı şekilde azalmaya başlar. Besin kıtlığı, yaşama alanlarının azalması, salgın hastalıklar, rekabetin artması çevre direncine neden olan etmenlerdir.
Çevresel Baskı: Yapay olarak özellikle insanlar tarafından, doğal dengenin bozulmasıdır.
Çiçeklenme Ekolojisi: Bitkilerin generatif devrelerinde (çiçeklenme, döllenme, tohum ve meyve bağlanma) bitki ile çevre koşulları arasındaki ilişkileri inceleyen ekoloji dalıdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü