Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Çivi Yazısı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çivi Yazısı nedir? Çivi Yazısı ne demek? Çivi Yazısı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Çivi Yazısı Terimi Hakkında Bilgiler
Arkeoloji Terimi Olarak Çivi Yazısı:
Mezopotamya'da geliştirilen ve ıslak kile, çiviye benzer uçla bastırarak yazılan yazı sistemine verilen ad. (İng.Cuneiform)
Tarih Terimi Olarak Çivi Yazısı:
MÖ: 3200 yıllarında Sümerler'in soyut kavramların anlatabildiği yazı sistemidir. Kil tabletler üzerine izi çiviye benzer bir kalemle bastırarak yazılırdı. Hece alfabesi olup, 600'den fazla sembolden oluşmaktaydı. Sümerler'den başka tüm Ön Asya topluluklarınca kullanılmıştır.Bu yazıyla Gılgamış ve Tufan destanları ile çeşitli dinsel ve hukuksal bilgiler yazılmıştır.
Benzer Arkeoloji Terimleri
Çokköktencilik: Özellikle insanları ve dillerin birçok kökene bağlı olduğunu savunan inanca verilen ad. Tekköktencilik inancının tersi. (İng. Poligenesis)
Decumanus: Roma şehirciliğinde, kentin orta yerinde cardo ile kesişen doğu-batı caddesine verilen ad.
Decuria: Roma'nın krallık döneminde curia'ları oluşturan 10 kişilk gruplara verilen ad. Bu dönemde her boy içinde 10 decuria'lık 30 curia bulunurdu.
Decuriones: Roma'ya tabi kentlerin curia üyelerinin oluşturduğu soylular sınıfına verilen ad.
Deistler: XVII. ve XVIII. yüzyılda formel din kurallarını reddeden ve Tanrı'nın varlığının doğadan yola çıkılarak kanıtlanabileceğini savunan bir grup düşünüre verilen ad. Hz. İsa'nın tanrısallığından kuşku duymaları onları Ariusçuluğa ve Üniteryanizm'e sevk etmiştir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü