Eğitim Sitesi

Çivi Yazısı Nedir? Çivi Yazısı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Çivi Yazısı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çivi Yazısı nedir? Çivi Yazısı ne demek? Çivi Yazısı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Çivi Yazısı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Çivi Yazısı:

MÖ: 3200 yıllarında Sümerler'in soyut kavramların anlatabildiği yazı sistemidir. Kil tabletler üzerine izi çiviye benzer bir kalemle bastırarak yazılırdı. Hece alfabesi olup, 600'den fazla sembolden oluşmaktaydı. Sümerler'den başka tüm Ön Asya topluluklarınca kullanılmıştır.Bu yazıyla Gılgamış ve Tufan destanları ile çeşitli dinsel ve hukuksal bilgiler yazılmıştır.


Arkeoloji Terimi Olarak Çivi Yazısı:

Mezopotamya'da geliştirilen ve ıslak kile, çiviye benzer uçla bastırarak yazılan yazı sistemine verilen ad. (İng.Cuneiform)


Benzer Tarih Terimleri

Çocuk Haçlı Seferi: 1212 'de Katolik Kilisesi'nin örgütlemesiyle binlerce çocuktan oluşan Haçlı Seferidir. Katolik Kilisesi bir mucizenin gerçekleşerek Kudüs'ün alınacağını öne sürmüş ve çocukları eyleme geçirmiştir. Bu çocukların çoğu yollarda ölmüş, kalanlar ise tutsak edilerek köleleştirilmiştir.

Çoğulculuk: Toplumsal yaşamda her türlü düşüncenin, eğilimin, gerçekliğin var olmasını, eşitliği ve özgürlüğü savunan görüş.

Çorbacı: 1- 31 bölüklü Acemi Ocağı ile Osmanlı ordusunun piyade askerini yetiştiren subaylara verilen bir unvan.

2- Osmanlı Dönemi'nde taşrada ileri gelen Hristiyanlara verilen ad.

3- Osmanlı Ordusu'nda Yeniçeri birliği komutanı.

Dahiliye Nazırı: Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut Dönemi'nden itibaren bu günkü İçişleri Bakanlarının yaptığı işleri yapanlara verilen addır. Bu makama Mülkiye Nezareti de denirdi.

Danıştay (Şurayıdevlet): Hükümetçe hazırlanan yasa, yönetmelik, tüzük tasarılarını, ayrıcalık sözleşmelerini vb. inceleyip görüşlerini bildirmek, yönetim davalarına bakmak gibi görevleri bulunan, bu konularda en yüksek bir danışma, yargılama yeri, bağımsız bir anayasal kuruluş.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü