Eğitim Sitesi

Coğrafi Keşifler Nedir? Coğrafi Keşifler Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Coğrafi Keşifler terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Coğrafi Keşifler nedir? Coğrafi Keşifler ne demek? Coğrafi Keşifler hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Coğrafi Keşifler Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Coğrafi Keşifler:

Ticaretteki rekabet, pusulanın bulunması, büyük yelkenli gemilerin yapılması gibi olaylar sonucu 15 ve 16. yüzyıllarda Avrupalı denizcilerin girişimleridir.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Coğrafi Keşifler:

15. Yüzyılda pusula ve açık denizlerde uzun yolculuklara dayanabilecek gemilerin yapılmasıyla Avrupalıların (Portekizler ve İspanyollar) yeni yerler ve kıtalar keşfetmeleri.

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri

- Doğu ülkelerinin zenginliği ve Avrupalıların buralara gitmek için yeni yollar aramaları.

- İpek ve Baharat yolları ile gelen malların çok el değiştirmesinin fiyatları artırması, Avrupalıların bu ticaret mallarını ilk elden almak istemeleri.

- Coğrafya bilgisinin ilerlemesi, yeni ve doğru haritaların yapılması.

- Pusulanın geliştirilmesi sayesinde gemicilerin, büyük denizlere ve okyanuslara daha kolay açılmaya başlaması.

- Dayanıklı ve sağlam gemilerin yapılması, cesur gemicilerin yetişmesi.

- İstanbul'un fethinden sonra Türklerin, Doğu ticaret yollarına (İpek ve Baharat yolları) hâkim olmaları ve Avrupalıların açık denizlere çıkma ihtiyacı hissetmeleri.

- Avrupa'da değerli madenlerin az bulunmasından dolayı kralların (İspanya ve Portekiz) gemicileri desteklemesi.

- Avrupalıların Hıristiyanlık dinini yaymak istemeleri.

- Avrupalıların dünyayı tanımak istemeleri.


Benzer Coğrafya Terimleri

Çözünme: Kayaçların bileşimindeki minerallerin su etkisi ile değişime uğramasıdır. Özellikle suda çözünmüş karbondioksit, suyun asitlik derecesini artırdığından kalkerli kayaçların çözünmesinde etkilidir.

Dış Göç: İktisadi, siyasi veya sosyal nedenlerle bir ülkeden başka bir ülkeye doğru gerçekleşen nüfus hareketleridir. Örneğin savaş nedeniyle ülkesini terk eden insanlar.

Ekonomik Fonksiyon: Bir ülkede, bölgede ya da bir bütün olarak dünyada mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım, değişim, yeniden üretim ve tüketiminin gerçekleştirildiği sistemlerin işleyişinin sınıflandırılmasıdır.

Ekonomik Kalkınma: Ulusun tutumlu ve çok üretici olması, tüketimlerini mal değişimine konu yapabilmesi ve sonuç olarak yaşam düzeyini ve yoğaltım gücünü yükseltmek için gösterdiği çaba ve görünümdür.

Endemik: Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren canlı türleridir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü