Eğitim Sitesi

Coğrafi Konum Nedir? Coğrafi Konum Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Haritacılık (Kartografya) terimleri sözlüğümüzde Coğrafi Konum terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Coğrafi Konum nedir? Coğrafi Konum ne demek? Coğrafi Konum hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Coğrafi Konum Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Coğrafi Konum:

Yeryüzü üzerinde coğrafi koordinatlarla tanımlanmış yer, konum.


Coğrafya Terimi Olarak Coğrafi Konum:

1- Bir ülkenin, bir bölgenin veya noktanın Dünya üzerinde bulunduğu yere Coğrafi Konum denir.Coğrafi Konum 1."Matematik Konum", 2."Özel Konum" olmak üzere ikiye ayrılır.

2- Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu , o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini çok yönlü etkiler.

3- Herhangi bir yerin dünya üzerindeki enlem boylam derecesi, denizlere, kıtalara, ticaret yollarına göre yeri.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Coğrafi Konum:

Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır.


Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

Coğrafi Koordinat Sistemi: Kısaca enlem ve boylam olarak bilinen, düşey eksen yerin dönme ekseni ile, xy düzleminde ekvatorla çakışık, başlangıç dairesi Greenwichten geçen meridyen olan küresel koordinat sistemi.

Çerçeve Kamerası: Çerçeve biçiminde kayıt yapan, ya da çerçeve oluşturabilen sayısal kamera türü.

Çerçeve Paftası: Ülke düzeyinde ya da bir kent ve kasaba için düzenlenmiş pafta bölümleme sisteminde oluşturulmuş pafta çizim türü, dolu pafta.

Çıkarmalı Renkler Sistemi: Tüm renklerin camgöbeği, morumsu kırmızı ve sarı renklerin birleşimi ile elde edilebileceği ilkesine dayanan, basım işlerinde ve renkli fotoğrafçılıkta kullanılan renk sistemi, İkincil renkler sistemi.

Çifte Oran: Merkezsel izdüşümün değişmesi olan ve bir doğru parçası üzerinde dört noktanın uzunluklarının oluşturduğu doğru parçaların ikişer ikişer oranı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü