Güncel Fotoğrafçılık terimleri sözlüğümüzde Çoklu (üst üste) çekim terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çoklu (üst üste) çekim nedir? Çoklu (üst üste) çekim ne demek? Çoklu (üst üste) çekim hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Çoklu (üst üste) çekim Terimi Hakkında Bilgiler
Fotoğrafçılık Terimi Olarak Çoklu (üst üste) çekim:
Aynı film karesi üzerine birden fazla çekim yapılmasıdır. Bu sayede özel etkiler yaratılabilir. Örneğin tele objektifle çekilmiş ay fotoğrafı ile geniş açı objektifle çekilmiş manzara fotoğrafı üst üste çekilirse, ay normal görüntüsüne göre oldukça büyük bir görüntüde olacaktır.
Benzer Fotoğrafçılık Terimleri
Değişken odak uzunluklu objektif: Belirli alt ve üst sınırlar içindeki tüm odak uzunluklarına sahip olabilen objektif türü; zoom objektif.
Deklanşör: 1- Örtücünün açılıp kapanmasını sağlayarak fotoğrafın çekilmesini sağlayan düğme. Bu düğmeye yarım basmak ve tam basmak gibi iki konum vardır. Düğmeye yarım basıldığında, eğer otomatik netleme yapan bir makineniz varsa çekmeye çalıştığınız sahneyi mesafeye göre net hale getirir. Bu konumdayken basmaya devam ettiğinizde ise fotoğrafı çeker.
2- Fotoğraf makinelerinde örtücü (obtüratör) olarak adlandırılan ve fotoğrafın çekilmesi amacıyla görüntü sensörüne görüntünün gelmesini sağlayan perdeyi çalıştıran düğmedir.
Deklanşör kablosu: Fotoğraf çekerken deklanşöre basıldığında doğabilecek titreşimleri yok etmek ya da deklanşöre uzaktan kumanda edebilmek amacıyla kullanılan esnek ve bükülebilen tek biçimindeki deklanşör.
Diyapozitif (saydam): İçinden ışık geçirerek seyredilen pozitif, yani gerçek renkli görüntülü renkli film.
Doğal yoğunluk filtresi: Fotoğraf makinelerinde, objektife takılarak kullanılan gri renkle filtrelerdir. Tüm renklerde aynı oranda süzüm yaptığı için sonuçsal görüntüde herhangi bir renk kaybına neden olmazlar. Diyafram ve örtücü hızı ile oynamanın mümkün olmadığı durumlarda, makineye girmesi gereken ışığın azaltılması amacıyla kullanılırlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü