Eğitim Sitesi

Çözümleme Nedir? Çözümleme Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Çözümleme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çözümleme nedir? Çözümleme ne demek? Çözümleme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Çözümleme Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Çözümleme:

Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.


Matematik-Geometri Terimi Olarak Çözümleme:

Bir sayı, kendi basamağındaki rakamın basamak değeri ile çarpılıp toplanması ile bulunur. Örnek : a,b,c birer rakam olmak üzere, ab=10a+b {ab iki basamaklı sayı} veya abc=100a+10b+c {abc üç basamaklı bir sayı}


Sanat Terimi Olarak Çözümleme:

Bir şeyi soyutlama veya parçalara ayırma süreci.


Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Çözümleme:

Seslendirilecek metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesi ile anlam ve biçim özelliklerini açığa çıkarmak amacıyla analiz etme.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çözümleme:

Bileşik olanı ayırarak çözmek. Bir bütünü parçalara ayırmak.


Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Çözümleme:

Bir finansal kuruluşun faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli sermayeye artık sahip olmadığının ilgili otoritelerce tespit edilmesi neticesinde, finansal kuruluşun tasfiye edilmesi veya faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu sermaye yapısına tekrar kavuşturulması amacıyla özel bir müdahaleye tabi tutulmasıdır. (Resolution)


Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

Çözümleme Gücü: Birbirine çok yakın olan çift yıldızları ayrı ayrı görebilmemizi gerçekleştiren teleskop yeteneğine denir.

Dev Yıldız: Yarıçapı Güneş'inkinden çok daha büyük olan yıldız. Çapı Güneş'inkinin 10 ila 100 katı olan yıldız.

Galaksi Kümeleri: Yüzlerce ya da binlerce gökadanın bir arada olduğu topluluklar.

Galaksi (Gökada): 1- Kütlesi Güneş'in kütlesinin yüz milyon katından bir milyar katına kadar olabilen dev yıldız sistemleri, örneğin Samanyolu. Gökadalar şekillerine göre elips biçimli gökadalar, sarmal ve düzensiz gökadalar olmak üç grupta toplanırlar.

2- Milyonlarca yıldızdan oluşmuş yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, samalyolu gibi bağımsız uzay adası.

Gezegenimsi Bulutsu: Kırmızı bir dev yıldızın dış katmanlarını uzaya püskürtmesi sonucu oluşan, merkezdeki sıcak ve sıkı yıldız tarafından aydınlatılan gaz kabuk.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü