Eğitim Sitesi

Cüz Nedir? Cüz Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Cüz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Cüz nedir? Cüz ne demek? Cüz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Cüz Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Cüz:

1. Kur'an-ı Kerim'in her yirmi sayfasına bir “cüz” denilmektedir ve Kur'ân-ı Kerim'de toplam 30 cüz bulunmaktadır.

2. Bir bütünü oluşturan parçaların her birine cüz denir. Kur'an-ı Kerim'i oluşturan otuz parçanın her birinin adı da cüzdür. Her cüzün başlangıç sayfasında, sayfanın kenarında cüz gülü denilen güle benzer bir işaret vardır. Bu işarette kaçıncı cüz olduğu yine Arap rakamlarıyla yazılıdır.


Hukuk Terimi Olarak Cüz:

bir bütünü oluşturan bölümlerden her biri; kısım; parça; bölük


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Cüz:

Bir iki formadan ibaret küçük kitaplara verilen ad. Kuran'ın ayrılmış olduğu 30 kısmın her birine cüz denir. Genelde 20 sayfa bir cüz sayılır.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Cüz:

Kur’an-ı Kerim’in yirmi sayfadan oluşan otuz bölümünden her biri.


Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

Elifba: Arap alfabesine Elifba denir. Tıpkı bizde alfabeye ABC demek gibi bir şey yani. Ayrıca Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiğimiz kitaplara da Elifba ya da Elifba cüzü deriz. Kur'an-ı Kerim öğrenmeye Elifba cüzünün ilk sayfalarında yer alan Arap harflerini öğrenmekle başlarız.

Elhamdülillah: Elhamdülillah, "Şükür Allah'a mahsustur." anlamında bir dua sözüdür. Bu cümle Kur'an-ı Kerim'de tam yirmi üç yerde geçmiştir. Maddi ve manevi bütün nimetleri bize gönderen Allah'tır. Bizi sıkıntılardan, belalardan koruyan da yine O'dur. Şükür etmek, insanlara teşekkür etmek gibidir. Nasıl bize iyiliği dokunan birine hemen teşekkür ederek memnuniyetimizi dile getiriyorsak, bize bunca nimeti veren yüce yaratıcımıza da şükretmeliyiz.

Ensar: Allah'ın emriyle Peygamber Efendimiz kendisine inananlarla birlikte Mekke'den Medine'ye göçmüş yani hicret etmiş. Medineli halk O'na ve Müslümanlara o kadar yardımcı olmuşlar ki, onlara Ensar adı verilmiş. Yani yardım edenler. Evlerini açmışlar göç eden kardeşlerine, maddi manevi destek olmuşlar. Tüm ihtiyaçlarını karşılamışlar. Bu yüzden onlar bu yardımlarının karşılığında Ensar olarak tarihe adlarını yazdırmışlar.

Euzü Besmele: Adından da anlaşılacağı gibi Eûzü besmele, Eûzü ve besmelenin birleşiminden oluşan söz öbeğidir: Eûzübillâhimineşşeytânirracîm bismillâhirrahmânirrahîm. Eûzü besmelenin manası: "Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla," demektir.

Fatiha: Fatiha Kur'an-ı Kerim'in ilk suresidir. Fatiha'nın kelime anlamı "açan, açılacak şeylerin başıdır." Kur'an-ı Kerim'in açılış suresi olduğu için bu adı almıştır. Fatiha Suresi her fırsatta okunan bir suredir. Namazın her rekâtında, yatağa yatınca, şifa bulmak için, bir ölünün ardından, bir duanın sonunda... O yüzden ilk ezberlenen surelerden biridir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü