Eğitim Sitesi

Damızlık Nedir? Damızlık Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Veteriner Hekimliği / Hayvancılık terimleri sözlüğümüzde Damızlık terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Damızlık nedir? Damızlık ne demek? Damızlık hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Damızlık Terimi Hakkında Bilgiler

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Damızlık:

1. Kendilerinden döl almak üzere sürü içinden seçilmiş hayvan.

2. Yetiştirildiği ülkede veya yörede, ırkına veya tipine özgü özellikleri gösteren, yüksek verimli, hastalıklardan arınmış, damızlık belgesi veya saf ırk sertifikası bulunan hayvanlar.

3. Döl vermeye devam eden, cinsel olgunluktaki erkek veya dişi çiftlik hayvanı.

4. Gelecek kuşakların anne-baba hattını oluşturmak için elde tutulan, yüksek verimli, soy kütüğü kayıtları tutulmuş, dişi veya erkek hayvan.


Benzer Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri

Ön Soy Kütüğü: Anne ve babası bilinen, ebeveynlerinin verim kayıtları olmayan, mensup oldukları ırkın özelliklerini taşıyan hayvanlar için oluşturulacak geçici kayıt sistemi.

Soy Kütüğü: Pedigri düzenlemeye esas olacak bilgilerin düzenli olarak toplandığı veri tabanı.

Pedigri: Soy kütüğüne kayıt edilen damızlıklarla, safkan atların numara, isim, orijin, ırk, renk, eşkal, cinsiyet, doğum tarihi, verim kayıtları, yetiştirici ve sahibi ile hayvanın soyuna ait ve verimlerini belirten belge.

Damızlık İşletmesi: Damızlık hayvanların yetiştirildiği, bakanlıkça tescil edilmiş işletmeler.

Damızlık Sertifikası: Anne ve babası bilinen, ancak soylarının verim kayıtları bilinmeyen damızlık hayvanlara bakanlıkça veya yetki verilen kuruluşlarca verilen belge.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri Sözlüğü