Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Dar-ül Fünun terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dar-ül Fünun nedir? Dar-ül Fünun ne demek? Dar-ül Fünun hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Dar-ül Fünun Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Dar-ül Fünun:
1846 yılında rüştiye okulundan (ortaokul) üstün olarak, Padişah Abdülmecid tarafından kurulmuş, fen bilimleri okuludur. 1933 yılında kaldırılarak temelleri üzerinde İstanbul Üniversitesi kurulmuştur.
Benzer Tarih Terimleri
Defterdar: Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.
Deklerasyon: Bildirme, duyurma, ilan etme.
Deli: Kelimenin aslı'delil'dir. Yol gösteren, kılavuz anlamına gelir. Rumeli'de kurulan bir süvari sınıfı idi. Bu süvariler hiç korkmadan her tehlikeye atılırlardı. Bu yüzden ve 'delil' kelimesinin asıl anlamını da bilmediği için, halk bunlara 'deli' demiştir.
Demir Çağı: İnsanlığın gelişim sürecinde araç, gereç, silah ve aletlerle avadanlıkların yapımında demirin kullanıldığı dönemdir. Ergime derecesinin yüksek olması, biçim vermenin ve arıtmanın zor olması nedeniyle en son başlayan maden çağıdır. Bakır ve Tunç çağlarından sonra başlamıştır.
Demirin kullanılmaya başlanmasıyla alet, araç-gereç, eşya ve silahların dayanıklılığı artmıştır. Bu devirde toplumlar arasında büyük savaşlar yaşanmıştır. Şehir devletleri yanında merkezi krallıklar da kurulmaya başlanmıştır.
Demirperde: Batılı ülkelerin İkinci Dünya Savaşı sonrası girilen "soğuk savaş" döneminde, kendilerini sosyalist blok ülkelerinden ayıran sınıra ve bu ülkelere verilen ad.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü