Eğitim Sitesi

Darbe Nedir? Darbe Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Darbe terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Darbe nedir? Darbe ne demek? Darbe hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Darbe Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Darbe:

Vuruş, çarpış.


Tarih Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede siyasal iktidarın tümünü (yasama, yürütme, yargı güçlerini) zorla, gerekirse silah kullanarak ele geçirmektir. Böyle bir eylemden sonra genellikle ülkede tüm hak ve özgürlükler darbeyi düzenleyenler tarafından yok edilir. Darbeler ülkelerde yönetici kadroları değiştiren, ülkenin ekonomik ve toplumsal düzeninde herhangi bir iyileştirme yapmayan baskı yönetimleridir.


Siyaset Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükümeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede silahlı kuvvetler mensuplarının silah zoru ile ülke yönetimine el koyması.


Benzer Fen Bilimleri Terimleri

Denge: Bir nesnenin veya bir insanın devrilmeden durma hâli, muvazene, ortamdaki uyum.

Doğal Afet: Doğanın sebep olduğu yıkım.

Dokunma: Nesnelerin sıcaklık, soğukluk, sertlik, yumuşaklık vb. niteliklerini derinin altındaki sinir uçları aracılığıyla duymak, değmek, el sürmek, temas etmek.

Duyu: İnsanların ve hayvanların, dış dünyanın uyaranlarını beş duyu organıyla (görme, işitme, koklama, dokunma ve tatma organlarıyla) algılama yeteneği, duyum.

Elektrik: Serbest ortamda bulunan "özgür elektronların" (herhangi bir atoma esir olmamış elektronların) çekim alanı yaratılarak bir noktaya doğru toplanması sonucunda oluşan enerji biçimi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü