Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Darboğaz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Darboğaz nedir? Darboğaz ne demek? Darboğaz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Darboğaz Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Darboğaz:
Kıvrımlı yerlerde enine kesen ve geçen dar vadi. Buna dilimizde kısık da denir. Çatı çukurlaşması.
Benzer Coğrafya Terimleri
Enine Boğaz: Her iki kıyıda türlü yapıda ve çoğunca yapı ile kıyı uzanışının birbirine uymadığı deniz boğazı. Bunlar küçük boğazlardır. Bunun tersi boyuna boğazdır.
Boyun: 1. İki yüksek yer (tepe ya da dağ) ya da iki alçak yer (çukur) arasında kalan yere boyun denir.
2. Birbirine ters yönde açılmış iki akarsu vadisinin en yüksek, iki doruk arasındaki alanın en alçak yerine boyun denir. Buralara bel yada geçit de denir.
Bozkır: 1- Yarı kurak bölgelerde ilkbahar yağışlarıyla yeşillenen otsu bitkilerden ve bazı kurakçıl çalılardan oluşan bitki topluluğuna verilen ad (step). Seyrek ağaçların da yer yer bulunduğu bozkırlara, ağaçlı bozkır denir.
2-Kurak ve yarı kurak bölgelerin kısa boylu ot örtüsü.
3-İlkbahar yağışlarıyla yeşeren, yaz kuraklığı ile sararan kısa boylu otlardır. Bunlara step ya da bozkır denir.
4- Kurak ya da yarı kurak bölgelerde sert çayırlarla otların bunlar arasına serpilmiş çalılarla dikenlerin bulunduğu bitki örtüsü.
Bulvar: Ortasında ya da kenarlarında ağaç ve çimen kaplı bir şerit bulunan geniş cadde.
Buzul: 1- Kalın kar yığınlarının uzun süre devam eden erime - donma olayları ile buzun sertleşerek kristal haline gelmesi ve mavi bir renk alması.
2- Yüksek dağların, kutup bölgelerinin kalıcı karları, buz karları ile beslenerek dağ yamacından aşağı ağır ağır inen buz alanı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü