Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Deformasyon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Deformasyon nedir? Deformasyon ne demek? Deformasyon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Deformasyon Terimi Hakkında Bilgiler
Arkeoloji Terimi Olarak Deformasyon:
Biçim bozma. Bir sanat yapıtında betimlenen figürlerin belli yerlerinin figürü tanınmama derecesine vardırmadan bozulmaya uğratılması. Batı sanatında özellikle Maniyerist üslubun kullandığı yöntemlerden biri olan deformasyon, Rönesans sanatındaki kusursuz anatomik tanımlamaya karış çıkış yollarından biridir.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Deformasyon:
Şekil bozulması.
Coğrafya Terimi Olarak Deformasyon:
Biçimi bozulma, biçimsizleşme. Şeklini bozma.
Sanat Terimi Olarak Deformasyon:
1- Biçim bozma. Bir sanat yapıtında betimlenen figürlerin belli yerlerinin figürü tanınmama derecesine vardırmadan bozulmaya uğratılması. Batı sanatında özellikle Maniyerist üslubun kullandığı yöntemlerden biri olan deformasyon, Rönesans sanatındaki kusursuz anatomik tanımlamaya karış çıkış yollarından biridir.
2- Konunun özelliğini bozmadan, konuyu daha etkili anlatabilmek için bazı yerlerini olduğundan fazla göstermek.
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Deformasyon:
Biçimi bozulma, biçimsizleşme, şeklini bozma.
Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Deformasyon:
Biçim bozma, resim ve heykelde model olarak alınan nesnelerin görüntü biçimini, yapılan yoruma uygun hale getirme.
Benzer Arkeoloji Terimleri
Dehlizli Kiliseler: Son Bizans devrinde ortaya çıkmış bir kilise tipidir. Kubbe kasnağı yüksektir. Kubbealtı mekanını üç taraftan basık bir dehliz çevirir. Ayrıca bu tip kiliselerde binanın cephesine çok önem verilmiştir. Bütün örneklerde çok süslü bir cephe görülür.
Detay Natüralizmi: Bir sanat yapıtındaki ayrıntıların titiz bir gözlem sonucu son derece ince bir işçilikle doğaya uygun bir biçimde betimlenmesi. Özellikle 15. yüzyıl kuzey sanatında karışmıza çıkan bu anlayışta her bir ayrıntı doğadaki aslının küçük bir kopyası gibi betimlenir. Detay natüralizminin en iyi örnekleri, 15. yüzyıl kuzey sanatında dinsel konulu resimlerin arka planlarındaki manzaralarda görülür.
Devşirme Malzeme: Başka yapılardan derlenmiş ve ikinci kez kullanılmış yapı ya da süsleme malzemesi. Aynı dönemden olabileceği gibi , daha eski dönemden de devıirme malzeme kullanmak her devirde yaygın bir değerlendirme yöntemi olmuştur.
Dışavurumculuk (Expressionizm): 20. Yüzyılın başlarında ızlenimciliğe tepki olarak ortaya çıkan ve sanatçının duyguların renklerle ya da deformasyon yoluyla belirtmesini amaçlayan anlatımcı sanat akımı.
Dilimli Kubbe: 1- İçi yarım yuvarlak, dışı dilimli olan kubbe.
2- Tonoz parçalarından oluşan kubbe.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü