Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Defterdar terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Defterdar nedir? Defterdar ne demek? Defterdar hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Defterdar Terimi Hakkında Bilgiler
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Defterdar:
Osmanlı devletinin maliye işlerine bakan kişi, Devletin çeşitli resmi kurumlarının maliye işlerine bakan görevliler.
Tarih Terimi Olarak Defterdar:
Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Defterdar:
Osmanlı Devleti'nde gelir ve giderlerini düzenleyen ve bütçeyi hazırlayan görevli divan üyesin. Devletin gelir ve giderlerini belirleyerek yıllık bütçeyi ayarlarlardı.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Defterdar:
Devletin gelir ve giderlerini tutan görevli.
Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri
Defter Emini: Osmanlılarda Defter-i Hakani idaresinde (Tapu ve kadastro genel müdürlüğü) çalışan ve tapu işlerine bakan yüksek görevli.
Delme Mecra: Yerin altından giden ve insan eli ile yapılmış olan su galerisi, yer altı su isale hattı.
Derviş: Tarikatlardan birine bağlı olan ve tekkede çile ile uğraşan, giyim ve yaşayışında tarikatının adetlerini güden kişi.
Devşirme: 1. Devlet hizmetlerinde ve Kapıkulu ocaklarında kullanılmak üzere Hristiyan çocukların, Türk-İslam Geleneklerine göre yetiştirilmesi.
2. Yeniçeri ocağına alınan gayrimüslim çocuklar.
Divan: Padişah ile devlet büyüklerinin bir araya gelerek devlet işlerini görüşmek üzere yaptıkları toplantı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü