Eğitim Sitesi

Delta Ovası Nedir? Delta Ovası Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Delta Ovası terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Delta Ovası nedir? Delta Ovası ne demek? Delta Ovası hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Delta Ovası Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Delta Ovası:

Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır.

Delta ovalarının oluşabilmesi için; akıntıların olmaması, gel-git hareketlerinin olmaması, akarsu yükünün fazla olması, kıyının sığ olması gerekir.

Türkiye'deki başlıca delta ovaları şunlardır; Çarşamba (Yeşilırmak), Bafra (Kızılırmak), Sakarya (Sakarya), Silifke(Göksu Irmağı), Çukurova (Seyhan, Ceyhan), Dikili (Bakırçay), Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları.

Çukurova delta ovası, Adana ili sınırlarındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin ovaları içerisinde yer alan en büyük delta ovasıdır.


Benzer Coğrafya Terimleri

Yer Çekimi: Bir gezegenin veya cismin, nesneleri kendi merkezine doğru çektiği kuvvet.

Loksodrom: Dünya üzerindeki tüm meridyenleri aynı açı ile kesen varsayımsal hat.

Kuzey: Kuzey, dört ana yönden biri. Kuzey kutbunu işaret eder.

eski dilde: şimal

Güney: Güney, dört ana yönden biri. Güney kutbunu işaret eder.

eski dilde: cenûp

Doğu: Doğu, dört ana yönden biri. Güneşin sabah doğduğu yön. Güneşin doğduğu yön olmasına atfen "doğmak" eyleminin kökünden türetilmiştir. Batı-doğu arasındaki düz bir çizgi; kuzey-güney doğrultusundaki çizgiyi dik keser. Coğrafya kurallarına göre, coğrafi haritalarda doğu yönü daima sağ yandadır.

eski dilde: şark

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü