Eğitim Sitesi

Deneme Nedir? Deneme Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Deneme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Deneme nedir? Deneme ne demek? Deneme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Deneme Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Deneme:

Bir yazarın, herhangi bir konu üzerinde, özel görüş ve düşünüşlerini iddiasız, kesin hükümlere varmaksızın anlattığı eser. Herhangi bir konuda yeni ve kişisel görüşlerle bezenmiş bir anlatım içinde sunulan düz yazı türü.


Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Deneme:

Bir yazarın herhangi bir konu üzerinde, özel görüş ve düşüncelerini iddiasız, kesin kurallara varmaksızın anlattığı yazılara deneme denir.


Dil ve Anlatım Terimi Olarak Deneme:

1. Herhangi bir konuda yeni ve kişisel görüşlerle bezenmiş bir anlatım içinde sunulan düz yazı türü.

2. Yazarın herhangi bir konudaki görüşlerini, kesin kurallara varmadan, kanıtlamaya kalkmadan, okuyucuyu inanmaya zorlamadan anlattığı yazı türüdür.


Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Deneme:

Eğitim ve öğretimle ilgili bir kuramın, bir görüşün, bir yöntemin uygulama olanağını araştırmak, bir öğrenci ya da öğretmen topluluğuyla ilişkili sorunların çözümü için önerilen çözüm yollarının geçerliğini anlamak amacıyla bilimsel ölçüler içinde ortam hazırlama ve tasarlanan şeyi deneme eylemi.


Atletizm Terimi Olarak Deneme:

Atma ya da atlama yapan yarışçının, her turda birer kez kullandığı sınama hakkı.


Benzer Edebiyat Terimleri

Destan: 1. Yunanca Epos şiirinin karşılığı olan bu kavram, toplumların belleklerinde derin izler bırakmış yiğitlik ve kahramanlık olaylarını manzum olarak öyküleyici bir yöntemle anlatan en eski edebiyat türüdür.

2. Toplumların vicdanında derin izler bırakmış bir olayı, özellikle de kahramanlık olaylarını manzum olarak anlatan, en eski edebiyat türü.

3. Ulusların çok eski çağlardaki büyük savaşlarını, başlarından geçen büyük olayları anlatan manzume.

Devrikleme: Sözcüklerin cümle içinde olağan sıralanış biçimlerine uymayan kullanımı.

Didaktik Şiir: 1. Görünüşte şiirsel bir dokusu olan, ama gerçek amacı bir düşünceyi aşılamak ya da belli bir konuda öğüt vermek olan öğretici nitelikteki şiir.

2. Öğretici, bilgi verici şiir türü.

Didaktik: Amacı bir şey öğretmek olan eser.

Divan: Divan edebiyatında şairlerin belli bir düzene göre şiirlerinin toplandıkları yapıt.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü