Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Deprem Şiddeti terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Deprem Şiddeti nedir? Deprem Şiddeti ne demek? Deprem Şiddeti hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Deprem Şiddeti Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Depremin şiddeti, yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet; ölçümlere dayalı değildir, tamamen gözlemsel verilere dayanır.
Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Bir depremin, yeryüzünde hissedildiği noktada yaptığı yıkım derecesini belirten ölçek.
Deprem Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Depremlerin insanlar, çevre, yapılar ve doğa üzerinde meydana getirdiği etkiler, hasarlar veya değişimlerin gözleme dayalı olarak derecelendirilmesi. Şiddet yalnızca depremin büyüklüğüne değil, merkez üssünden uzaklığa ve o yerin yerel zemin yapısına da bağlıdır. Depremin şiddeti tek bir yapı veya yapı gurubu üzerindeki etkiyi değil, bir yerleşmedeki farklı yapı türlerinde meydan gelen toplam hasarları göstermektedir. Uzun süreli gözlemler sonucunda hazırlanmış ve uluslararası alanda kabul görmüş şiddet cetvelleri bulunmaktadır. Deprem şiddetini 12 derece üzerinden tanımlayan ve ülkemizde de kullanılan bu cetveller arasında Medvedev Sponheuer-Karnik (MSK), Değiştirilmiş Mercalli şiddeti (MMI) ve Avrupa Makro sismik şiddet cetveli (EMS) sayılabilir.
Benzer Coğrafya Terimleri
Adaptasyon: Canlıların çevreye uyumunu sağlayarak yaşama ve çoğalma şanslarını artıran kalıtsal özellikleri.
Aerosol: 1- Havada asılı duran toz parçacıkları. Dalgaların etkisiyle patlayan su damlacıkları içinden atmosfere geçen tuzlardır.
2- Atmosferde asılı olarak bulunan yeryüzü tozları, meteor tozları, is parçacıkları.
Afet Bölgesi: Deprem, volkonik olay, sel, çığ, heyelan ve orman yangını gibi doğal afetlerin meydana gelebileceği alanlar.
Aile Planlaması: Ailede çocuk edinmeyi sınırlama. Doğum kontrolü.
Alg: Sulak alanlarda yaşayan çoğunluğu tek hücreli organizmalardır. Su yosunu.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü