Eğitim Sitesi

Deprem Şiddeti Nedir? Deprem Şiddeti Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Güvenli Yaşam / Doğal Afet terimleri sözlüğümüzde Deprem Şiddeti terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Deprem Şiddeti nedir? Deprem Şiddeti ne demek? Deprem Şiddeti hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Deprem Şiddeti Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Deprem Şiddeti:

Bir depremin, yeryüzünde hissedildiği noktada yaptığı yıkım derecesini belirten ölçek.


Coğrafya Terimi Olarak Deprem Şiddeti:

Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Depremin şiddeti, yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet; ölçümlere dayalı değildir, tamamen gözlemsel verilere dayanır.


Deprem Terimi Olarak Deprem Şiddeti:

Depremlerin insanlar, çevre, yapılar ve doğa üzerinde meydana getirdiği etkiler, hasarlar veya değişimlerin gözleme dayalı olarak derecelendirilmesi. Şiddet yalnızca depremin büyüklüğüne değil, merkez üssünden uzaklığa ve o yerin yerel zemin yapısına da bağlıdır. Depremin şiddeti tek bir yapı veya yapı gurubu üzerindeki etkiyi değil, bir yerleşmedeki farklı yapı türlerinde meydan gelen toplam hasarları göstermektedir. Uzun süreli gözlemler sonucunda hazırlanmış ve uluslararası alanda kabul görmüş şiddet cetvelleri bulunmaktadır. Deprem şiddetini 12 derece üzerinden tanımlayan ve ülkemizde de kullanılan bu cetveller arasında Medvedev Sponheuer-Karnik (MSK), Değiştirilmiş Mercalli şiddeti (MMI) ve Avrupa Makro sismik şiddet cetveli (EMS) sayılabilir.


Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri

Deprem Tehlikesi: İnsan yaşamını etkileyecek bir depremin oluşmasına neden olabilecek koşullarla ilgili her şey.

Diri Kırık (Aktif Fay): Gelecekte deprem üretmesi beklenen, diğer bir deyişle üzerinde sürekli gerilim birikimi olan ve sismik aktivitesi gözlenen yer kırığı.

Doğalgaz: Konutlarda ve işyerlerinde ısınma, üretim ve enerji amacıyla belli bir merkezden kontrollü olarak bir şebeke sistemiyle dağıtılan yanıcı gaz.

Dolu: Yağmur damlası olarak biçimlenmiş buz.

Donan Yağmur: Sıfır derecenin altındaki hava sıcaklıklarında, yağan yağmur yere düştüğünde hemen donar. Böylece kaldırımlarda ve yollarda ince ve kaygan bir buz tabakası oluşur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri Sözlüğü