Eğitim Sitesi

Derebeylik Nedir? Derebeylik Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Derebeylik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Derebeylik nedir? Derebeylik ne demek? Derebeylik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Derebeylik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Derebeylik:

Orta Çağ'da, toprak mülkiyetine sahip olan ve himayesindeki toprağa bağlı köylülerin üretiminden büyük payı alan toprak sahiplerinin egemenliğine dayanan toplumsal düzen.Kısaca zengin toprak sahibi kişiler diyebiliriz.

İnsanlar eşit değildi. En üst tabakada KRAL, sonra SOYLULAR, en alt kesimde ise SERF'ler bulunurdu. Toprak feodal beyler arasında paylaşılmıştır. Ekonomik güç feodal beylerin elinde olduğu için Kral'a her istediklerini kabul ettirebiliyorlardı. Serf'ler toprakla beraber alınıp satılabilen sürekli toprak işçisi olan kişilerdi. Senyörler (feodal beyler) toprakların ve bu topraklar üzerindeki her şeyin, çalışanlar dâhil, sahibi idiler. Köylüler bu topraklar üzerinde çalışırlardı, bunun karşılığında para alırlardı.


Tarih Terimi Olarak Derebeylik:

Ortaçağda, özellikle Avrupa'da, toprağı ve o toprak üzerinde yaşayan köylüleri bir tek kişinin malı sayın, toprak köleliğine (serflik) dayanan siyasal bir düzendir. Kavimler Göçü (375) sonucunda başta Roma İmparatorluğu olmak üzere Avrupa'daki güçlü devletler ortadan kalkmıştır. Bu devletlerin yerine yeni ve güçlü devletler bir türlü kurulamamış, egemen güçler dağınık bir görüntü çizmiştir. Bu dönemde ayakta kalmayı başarabilen Katolik Kilisesi Ortaçağ'ın gizli egemeni olmuştur. İstanbul'un fethi ile bu dönem sona ermiştir.


Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

Dernek: Belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için kurulan yasal topluluğa dernek denir. Sakatlar Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi.

Devlet: Sınırları belli bir toprak parçası üzerinde yaşayan insanların oluşturduğu siyasi olarak örgütlenmiş otoriteli düzendir. Devlet, görevlerini (temel ve sosyal ihtiyaçlar) yerine getirmek için çeşitli örgütler oluşturmuştur.
Bu örgütlere resmi kurum ya da resmi örgüt denilmektedir.

Dış geçerlik: Deneysel sonuçlara dayanarak yapılan çıkarsamaların "gerçek" dünyaya genelleştirilememe olasılığı.

Dil(Lisan): Duygu ve düşüncelerin, sözcük haline getirilmiş sesler ya da simgeler aracılığıyla anlatılmasıdır.

Dilekçe: Bir istek veya şikayeti bildirmek için resmi makamlara sunulan, imzalı ve adresli, pullu veya pulsuz yazı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü