Güncel Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi terimleri sözlüğümüzde Devalüasyon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Devalüasyon nedir? Devalüasyon ne demek? Devalüasyon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Devalüasyon Terimi Hakkında Bilgiler
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Devalüasyon:
Bir ülkenin para birimi değerinin, diğer ülkelerin para birimi değerine oranla düşmesi ve bu durumu düzeltmek için devlet tarafından yapılan müdahale. Devalüasyon özellikle sabit kur sistemi için geçerlidir. Bu sistemde yerli paranın yabancı paralar karşısındaki değeri hükûmet tarafından belirlenir ve devalüasyonda hükûmet kararıyla ve aniden yapılır.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Devalüasyon:
1-Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değerinin düşürülmesidir. Yüksek enflasyon yaşayan devletlerin dış borçlarının artması sonucu, ulusal paranın değeri resmi olarak düşürülür. Bu değer düşürme işleminde IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası finans kuruluşlarının zorlamasının etkisi büyüktür.
2- Ulusal para değerinin, altına ya da dövize göre düşürülmesi. Değer düşürümü.
3- Enflasyon sonucunda mal veya hizmete olan ihtiyacı gidermek için ülke ithalata yönelir. Bu durumda tıkanan ihracatın (dış satım) arttırılması için paranın değerinin altın ve döviz karşısında düşürülür. Devalüasyon, ülke parasının yaşadığı bu ani değer yitimidir.
Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Devalüasyon:
Sabit kur rejiminde, ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder. Örneğin, bir Türk lirasının bir ABD doları karşısındaki değerinin 2,0 TL’den 2,2 TL’ye düşmesi, Türk lirasının ABD doları karşısında %10 değer kaybetmesi (ABD dolarının değer kazanması) anlamındadır. (Devaluation)
Tarih Terimi Olarak Devalüasyon:
Paranın değerinin düşürülmesi. Tağşiş.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Devalüasyon:
Para değerinin, altın ve yabancı bir paraya göre, düşürülmesi.
Coğrafya Terimi Olarak Devalüasyon:
Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren bir devletin resmi para biriminin dış satın alma gücünün, diğer ülke dövizleri karşısında hükümetçe alınan bir kararla değer kaybettirilmesidir.
Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri
Devrim Arabaları: Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) toplantısında dile getirmesinin ardından 129 günde tamamlanan, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yerli otomobil.
Domuzlar Körfezi Çıkarması: 17 Nisan 1961 yılında ABD'nin desteğini arkasına alan sürgün Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi.
Fütürizm: 1. Yirminci yüzyılın başında ortaya çıkan İtalyan edebiyat ve sanat akımı.
2. İtalyan şairi Marinetti’nin 1909 yılında yayımladığı bildiri ile ortaya çıkan, yeni hayatı övme, geleneksel edebî kuralları yıkma amacını güden ve Dadacılık, gerçeküstücülük vb. akımlara öncülük etmiş olan edebiyat akımı.
Feodalite: Orta Çağ'da özellikle Batı Avrupa'da toprağı ve üzerinde yaşayan köylüleri tek bir kimsenin malı sayan siyasal düzen. Derebeylik.
Gök Okulu: Nuri Demirağ'ın Sivas'ın Divriği ilçesinde pilot yetiştirmek amacıyla açtığı okul.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü